Στοιχεία σοκ για τις εκτρώσεις από έφηβες στην Ελλάδα

Ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000 - Παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης


ΕΛΛΑΔΑ
19:51
14/02/2017
Στοιχεία σοκ για τις εκτρώσεις από έφηβες στην Ελλάδα
19
loading

Τα υψηλά ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού χαπιού, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού, προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, θέτοντας το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων στις άμεσες προτεραιότητες της.

Τις τελευταίες δεκαετίες, είναι χαρακτηριστική η μείωση του μέσου όρου ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως και μολονότι οι μελέτες είναι λίγες, φαίνεται πως περίπου οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 έτη, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα.

«Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, η νεαρή γυναίκα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και η έλλειψη εμπειρίας και συμβουλευτικής, γιγαντώνουν τον κίνδυνο τόσο των ανεπιθύμητων κυήσεων, όσο και αυτόν των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (ΣΜΝ)», ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νικόλαος Σαλάκος, επισημαίνοντας την ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων.

Σύμφωνα με στοιχεία για τις ανεπιθύμητες κυήσεις και εκτρώσεις στις ΗΠΑ, περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση (συνολικά το 6% όλων των εφήβων), με το 26% αυτών να καταφεύγει στη μέθοδο της τεχνητής έκτρωσης. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις τεχνητές εκτρώσεις, ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών.

Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι ότι οι έφηβοι αγνοούν σε μεγάλο ποσοστό τις μεθόδους αντισύλληψης, ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να προσεγγίσουν τα παιδιά, τα οποία αντλούν ενημέρωση από τον «κολλητό» τους.

Η ενημέρωση των παιδιών πρέπει να ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο επισημαίνουν οι εδικοί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «εκπαίδευσης» γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να πλησιάσουν τα παιδιά και να τα ενημερώσουν σωστά. Επιπλέον υπογραμμίζουν την ανάγκη εισαγωγής μαθήματος αγωγής υγείας στα σχολεία.

Μέθοδοι αντισύλληψης

Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους στην Ελλάδα, είναι η διακοπτόμενη συνουσία, μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.

Η χρήση της διακοπτόμενης συνουσίας, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, με ποσοστό κοντά στο 40%. Μάλιστα, το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με τη χρήση αυτής της μεθόδου αγγίζει το 20% ανά έτος, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα ΣΜΝ. Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των ΣΜΝ, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Όπως είπε ο κ. Δεληγεώρογλου, σημαντικό είναι το στοιχείο ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από ένα χρόνο.

Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα κα

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar οξεία

  Αυτά έχει η σεξουαλική απελευθέρωση και η ανευθυνότητα των γονιών..
  Αρκεί να μην "μείνουν πίσω" ο κακομαθημένος κανακάρης και η κακομαθημένη σκ@τούλα!
  Αθώες ψυχές στην κρεατομηχανή της πορνοποίησης και της εξαθλίωσης της Ελλάδας.

  1. avatar Γιώργος A.

   Είναι απευθείας συνέπεια του φεμινισμού και των δημοκρατικών γονέων.
   Ωστόσο ακόμα και σε καιρούς φεμινισμού, οι σωστοί γονείς θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν σωστά τους γιούς και τις κόρες τους.

 2. avatar Λουλουδού

  Ή έκτρωση είναι φόνος. Τέλος.

 3. avatar αχχτυπαβαρα

  Καλο το πατακιουτα αλλα λίγη ενημέρωση δεν βλάπτει....

 4. avatar Μπουμπης

  Κι εγω παρακαλάω για ενα παιδι εδω κ χρονια κ οι αλλοι τα δολοφονούν !!!!! Αφού ξέρουν να ανοίγουν ποδια δε μπορούν να προσέχουν... Δε φοβούνται μη κολλήσουν τίποτα;

 5. avatar darkwolf8

  Αρχιζει και μειωνεται ο πλυθησμος οπως το ειχαν σχεδιασει

 6. avatar Kestal

  Ωραιο το ελευθερο sex δε λεω αλλα ελεος..πάρτε τα μέτρα σας και την ευθύνη των πραξεων σας.....

 7. avatar Λουλουδού

  150.000 παιδιά κομματιασμένα,δολοφονημενα....α ρε Ελλαδα που αργοσβηνεις.... Χώρα γερόντων....ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ στις εκτρώσεις τώρα!!!! Και οι γονείς να μαζεύουν τα κανακαρια τους...Και τις κόκόνες τους να μην παλουκωνονται....
  Αλλά βέβαια... αφήστε τα κι αλλο ελεύθερα να σκουπίζουν τα σοκάκια... Να δεις τι καλά γκαστρωνονται μετά...
  Την έκανες την πατάτα;;; Γέννησε το και δώσε το σε κάποιο ζευγαρι που δεν μπορεί να κάνει ... Και να αναλαβει τις ευθύνες του.. επιτέλους....

  1. avatar Claudius

   Γελώ με όλους αυτούς που μιλούν για απαγόρευση εκτρώσεων! Κάτι τέτοια έκανε και ο causescu στη Ρουμανία. Σας συμβουλεύω να ανοίξετε κανένα βιβλίο και να δείτε πόσο αποτελεσματικό ήταν αυτό το "μέτρο".

   1. avatar Λουλουδού

    Τι εννοεις για πες μας κι εμάς;;

    1. avatar Claudius

     Αυτο που εννοω ειναι αρκετα απλο. Τετοιου ειδους απαγορευσεις δεν ειναι αποτελεσματικες. Στην σοβιετικη Ρουμανια, οι γυναικες που ηθελαν να τερματισουν μια ανεπιθυμητη δικαιοσυνη η πολυ απλα την εκαναν στα μαυρα η κατεφευγαν σε βαρβαρες μεθοδους ωπου εβαζαν το σωμα τους σε α αφανταστα επικινδυνες κατατστασεις. Για να μην παραλειψω οτι αυτα τα μετρα παραβιαζουν βασικα ανθρωπινα δικαιωματα. Αν μια γυναικα πεσει θυμα βιασμου, με αυτα που λετε, δεν διαφερετε και πολυ απο τους Ισλαμιστες που λενε πως η γυναικα ειναι υποχρεωμενη να κρατησει και να γεννησει το παιδι.
     Κλεινοντας η ιατρικη κοινωτητα εχει καθιερωσει πως η εκτρωση μεχρι τις 12 βδομαδες ειναι απολυτως ενταξει, καθως δεν εχει αναπτυχθει αρκετα το βρεφος για να θεωρηθει ως ανθρωπινο ον αυτο καθ'αυτο.

     1. avatar Γιώργος A.

      Αν μια γυναίκα πέσει θύμα βιασμού ασφαλώς και υποχρεούται να αποβάλλει το παιδί.
      Και φυσικά ο βιαστής πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά (π.χ. μηχανικός ευνουχισμός).
      Ειδικά αν σκεφτείς πως πολλοί βιαστές είναι υπάνθρωποι, δεν τίθεται καν ερώτημα.

     2. avatar Λουλουδού

      Κοιτα κλαυδιε. Απο την στιγμη της σύλληψης είναι άνθρωπος με ψυχή. Εγώ όπως και ή εκκλησία φυσικά αυτό πιστεύει. νομίζω και ή επιστήμη της βιοηθηκης. Αυτό που σου λέω ψάξε το λίγο. Όσο για το αν πρέπει ή όχι να γίνονται σε βιασμούς ή όχι.... Ας το γεννήσει και ας το δώσει. Όπως και αν είναι είναι άρρωστο επίσης γιατί για να επιτρέψει ο Θεός να γίνει κάτι ξέρει... Ποιος είσαι εσύ κι εγώ που θα σκοτωσουμε μία αθώα ύπαρξη... Μερικοί ψυχοπονιαρηδες λένε γιατί να βασανίζεται.... Οκ τοτε ας πάνε να φονεύσουν όλα εκείνα τα άτομα που έμειναν φυτά.. η τα άτομα με ειδικές ανάγκες...σύνδρομα ντάουν....τυφλούς...κωφούς....μεσογειακή αναιμία.... Ας τους ρωτήσουν όμως πρωτα θες να σε τελειώσω να μην βασανίζεσαι;;; Άσε να διαλέξουν ... Αν δεν έχεις τα κοτσια να μεγάλωσεις ένα αγγελουδι και να σηκωσεις τον σταυρό που σου έδωσε ο Θεός γιά νά μπείτε και οι δύο γονείς στον παράδεισο (γιατί αυτό είναι ήδη μέσα) τότε γέννησε το και δώσε το σε κάποιο ίδρυμα. Σου συστηνω να δεις ένα βίντεο που λέγεται σιωπηλή κραυγή. Ψάξε το στο γιουτιουμπι. Έχω αδερφό ΑΜΕΑ και σε πληροφορω ότι είναι το πιο χαρούμενο παιδί και μας κάνει όλους ευτυχισμένους. Έχει δώσει νόημα στην ζωή μας. Πάρε μία φορά να πας βόλτα ως εθελοντής ένα τέτοιο παιδί... Θα καταλάβεις τόσα πολλά πράγματα.. Μακάρι να ήταν υγιή όλα τα παιδιά και ο αδερφός μου όμως αφού ο Θεός έτσι μας τον χάρισε κάτι Ξέρει... Φιλικά πάντα και όλο το σχόλιο μου λαβε το υπόψη σου εφόσον πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός. Διαφορετικα αγνόησε το...

     3. avatar Claudius

      Μην υποθετεις αυτοματα οτι η χωρα, οι νομοι της και η ηθικη της κοινωνιας θα πρεπει να ειναι σε συμφωνια με την εκκλησια. Η Χριστιανικη φιλοσοφια και πιστη θα πρεπει να ειναι ιδιωτικη υποθεση οχι κρατικη. Εγω προσωπικα διαφωνω ριζικα με την αντιληψη οτι τα εμβρυα απο την στιγμη της συλληψης ειναι ατομα με δικαιωματα και ψυχη καθως μιλαμε για μια μαζα κυτταρων που δεν εχουν διαφοροποιηθει. Τα θεωρω ανθρωπινα οντα (οπως και η υπολοιπη ιατρικη κοινοτητα κοινοτητα που δρα με βαση σωας και οχι Χριστιανικης βιοηθικης) οταν εχουν αναπτυξει ενα βασικο νευρικο συστημα, δηλαδη μετα τις 12 βδομαδες. Η εκτρωση δεν ειναι η ευγονικη που φερνετε εσεις στο παραδειγμα σας. Ειναι κατι που αφορα το δικαιωμα των γυναικων να αποφασισουν για το σωμα τους· ενα βασικο ανθρωπινο δικαιωμα. Να υποθεσω οτι ειστε και κατα του αυνανισμου γιατι ειναι και αυτος φονος ψυχων? Οσο για τον αδερφο σου απλα του ευχομαι τα καλυτερα.

     4. avatar Λουλουδού

      Καλά κατά του αυνανισμού είναι για άλλο λόγο όχι ότι είναι φόνος. Αφού δεν υπάρχει έμβρυο... Όσο για το υπόλοιπο πήρα την απάντηση μου ευχαριστώ. Και για τον αδερφό μου επίσης ευχαριστώ να είσαι καλα.

 8. avatar Αυθάδης

  Κορίτσια ΜΗΝ κάνετε εκτρώσεις!!! Τα παιδιά ΔΕΝ έρχονται όποτε τα θέλουμε και τα προγραμματίζουμε!!!

 9. avatar Stateless

  Τα κράτη-μέλη με το χαμηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων εκτρώσεων είναι η Γερμανία, η Ελλάδα, η Δανία και η Πορτογαλία (από 7 έως 9 νόμιμες εκτρώσεις ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών
  Και να υποθέσω ότι όλοι αυτοί οι γιατροί τα παίρνουν "μαύρα"!

 10. avatar Που θα βρω δέκα ευρώ;

  Προσπαθώ να αγοράσω προστασία αλλά δεν μου βγαίνουν τα ψιλά. Περισσότερα δωρεάν σημεία διανομής, η μόνη λύση.

 11. avatar G7

  Δηλαδή σε τι δεν έχει έλλειψη στο τσιπρισταν; Μόνο αριστεροθολοκολτουρα υπάρχει σε πλεόνασμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει