Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε χθες η Γιορτή για τα Παιδιά της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων Ραφήνας που οργανώθηκε από την Αποστολή, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων μη τυπικής εκπαίδευσης σε ασυνόδευτους ανήλικους και παιδιά προσφύγων στην Αττική.

Η Αποστολή, σε συνεργασία με τον οργανισμό Finn Church Aid (FCA) και τον International Orthodox Christian Charities (IOCC), υλοποιεί από το Σεπτέμβριο δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης σε 60 παιδιά ηλικίας 6-17 ετών που διαβιούν στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ραφήνας. Οι δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης περιλαμβάνουν μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών, δημιουργική απασχόληση (ζωγραφική, μουσική, χειροτεχνίες), δημιουργικό παιχνίδι (επιτραπέζια, σκάκι, κουκλοθέατρο), αθλητικές δραστηριότητες και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

ekdapost2

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια Προγραμμάτων της Αποστολής, Δρ. Β. Λεοντάρη, στην εισαγωγή της γιορτής «στόχος του προγράμματος είναι μέσω των μαθημάτων και της δημιουργικής απασχόλησης να ενισχυθούν οι δεξιότητες των παιδιών, να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας σε ότι αφορά την παραμονή τους στο χώρο υποδοχής και να διευκολυνθεί η ένταξή τους στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον». Το πρόγραμμα αναπτύσσεται υποστηρικτικά στο σχολικό πρόγραμμα που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο η Αποστολή συνεργάζεται στενά.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής Κ. Δήμτσας «αντιλαμβανόμαστε τη μαθησιακή διαδικασία ως εκπαίδευση για τα παιδιά ευρύτερα χωρίς να κάνουμε διαχωρισμούς σε παιδιά πρόσφυγες και Ελληνόπουλα».

ekdapost3

Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση πολιτιστικών δρώμενων από τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας της Ραφήνας, μουσική, χορό και πολύ παιχνίδι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βασίλειος Πιστικίδης, ο Σμήναρχος Δημήτριος Παντελάτος από το ΚΕΠΟΜ, προσωπικό της Αποστολής, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων και Οργανισμών όπως ο Finn Church Aid, International Orthodox Christian Charities (IOCC), Unicef, Anglican Church, Salvation Army, Armenian Round Table Foundation (ART) και το Ίδρυμα Λαμπράκη.

ekdapost4