Στον… πάγο μπαίνουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι αγοραπωλησίες , γονικές παροχές και κάθε άλλου είδους μεταβιβάσεις αυθαιρέτων ακινήτων, όπως αναφέρει με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Ο κ. Βλαχάκης τονίζει ότι σύμφωνα με το νόμο για τα αυθαίρετα οι πολεοδομίες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις υπαγωγής στον επίμαχο νόμο από την 1η Οκτωβρίου 2011, ενώ σύμφωνα με άλλη διάταξη του επίμαχου νόμου ο φάκελος με τα πολεοδομικά στοιχεία που αφορούν το αυθαίρετο δεν μπορεί να κατατεθεί στις Πολεοδομίες πριν την 30η Νοεμβρίου 2011.

Επιπλέον, δεν έχουν εκδοθεί, όπως λέει, οι τρεις υπουργικές αποφάσεις για:

1) Τις αμοιβές των μηχανικών,

2) Τη διαδικασία είσπραξης του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου Αυθαίρετης Κατασκευής,

3) Την επίλυση κάθε αναγκαίου ζητήματος για τη διαδικασία μεταβίβασης, όπως είναι το περιεχόμενο της δήλωσης και βεβαίωσης του μηχανικού.

Με βάση όλα αυτά ο πρόεδρος ζητά από τον υπουργό η ισχύς του νόμου να αρχίζει μετά την 30η Νοεμβρίου 2011 για να εναρμονίζεται με την ημερομηνία έναρξης παραλαβής από τις Πολεοδομίες των αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου.