Το θέμα της επιστροφής των κλαπέντων ιερών κειμηλίων και χειρογράφων από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες και Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο όρος Παγγαίο, φέρνει στη Βουλή, με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ.

Όπως επισημαίνει, οι συζητήσεις για το ζήτημα αυτό και η διαπραγμάτευση, που συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς, «πάγωσαν» στο τέλος του 2014, με την προκήρυξη εκλογών και έκτοτε η νέα κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Γκιουλέκας, εξηγεί αναλυτικά ότι περίπου έναν αιώνα μετά την κλοπή και λεηλασία τους, θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και υλικής αξίας παραμένουν στη Βουλγαρία.

Μοναδικά χειρόγραφα και περγαμηνές της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών βρίσκονται σήμερα στη βιβλιοθήκη του Κέντρου Σλάβο-Βυζαντινών Σπουδών Ivan Dujcev, κειμήλια, εικόνες, σκεύη και χειροτεχνήματα της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας -όπως και ο ίδιος διαπίστωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του- κοσμούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας και πολλά κλεμμένα κειμήλια και έγγραφα των ελληνικών Ιερών Μονών εμφανίζονται επί πολλά χρόνια σε συλλογές του εξωτερικού.

Κατόπιν τούτων, ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς, που βρίσκεται σήμερα το θέμα αυτό και αν υπάρχει πρόθεση -εκτός από πολιτικές πρωτοβουλίες- να εξετάσουν και νομικές οδούς διεκδίκησης των ιερών κειμηλίων που εκλάπησαν από τις ελληνικές Ιερές Μονές.