Επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή προς τον Γ. Κατρούγκαλο. Ζητεί την άμεση την καταβολή βοηθήματος στους δικαιούχους του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως  Απασχολουμένων.

Με την επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής, ζητεί από τον υπουργό να εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση (του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3986/2011 ) για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προς το σκοπό καταβολής του βοηθήματος στους δικαιούχους.

Επιπροσθέτως ζητεί να του γνωστοποιηθεί:

1.     Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί υπέρ του κλάδου ΕΤΑΑ στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας που τηρείται στον ΟΑΕΔ;

2.     Εάν το ποσό αυτό παραμένει μέχρι σήμερα διαθέσιμο, ή εάν κατά παράβαση της αρχής της ειδικότητας των πιστώσεων, έχει τυχόν διατεθεί για αλλότριους σκοπούς και σε καταφατική περίπτωση για ποιους ;

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «με το άρθρο 44. παρ 2 ν.3986/2011 συνεστήθη στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ) ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δύο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

“Συναφώς”, συνεχίζει η επιστολή, «θεσπίστηκε από 1/8/2011 μηνιαία εισφορά ύψους 10,00 ευρώ (120 ευρώ ετησίως) που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των Ασφαλιστικών Οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ του αντίστοιχου κλάδου. Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από τα οικεία ταμεία μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδονται στον Ο.Α.Ε.Δ».

Και ενώ όπως επισημαίνεται εξεδόθη, κατ΄εφαρμογήν σχετικής εξουσιοδοτήσεως, η υπουργική απόφαση η οποία αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώτη κατηγορία δικαιούχων του βοηθήματος, ήτοι τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αντιθέτως, “δεν εξεδόθη μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 2 ν. 3896/2011, όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία δικαιούχων, ήτοι τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγόροι ασφαλισμένοι στον ΤΑΝ. Αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι, ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ να στερούνται του νομοθετηθέντος βοηθήματος, καίτοι το σύνολο των συναδέλφων επιβαρύνεται με την ετήσια εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ”.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Αλεξανδρής, «η ηθελημένη διοικητική αδράνεια, επί 5 έτη, καθιστά την νομοθετική επιταγή για προστασία των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε περίπτωση διακοπής του επαγγέλματος γράμμα κενό, και επομένως προσβάλλει την αρχή του κράτους δικαίου», καθώς και την αρχή του κοινωνικού κράτους και την προστασία της ανθρώπινης αξίας.

Τονίζεται επίσης ότι «η καταβολή του βοηθήματος για μία μόνο εκ των δύο κατηγοριών δικαιούχων συνιστά εξόφθαλμα άνιση και άδικη μεταχείριση, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας (Συντ. 4 παρ. 1)».