Ένα πολυτελές κτίριο στη Βασ. Σοφίας, το οποίο ανήκε στους κληρονόμους του Αριστοτέλη Ωνάση, θα φιλοξενεί στο εξής υπηρεσίες της τουρκικής πρεσβείας, καθώς αγοράστηκε στην τιμή των 18 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ, η αγορά εγκρίθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να επεκτείνει η Τουρκία την πρεσβεία της στην Αθήνα.

Η αγορά του κτιρίου το οποίο, η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει ως «το σπίτι του Ωνάση», έγινε μετά από συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας και στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα, ύστερα από 40 χρόνια τουρκικών απαγορεύσεων, θα μπορέσει τελικά να οικοδομήσει την πρεσβεία της σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Άγκυρα, ενώ η τουρκική πλευρά θα επεκτείνει στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας της που σήμερα στεγάζεται σε κτίριο της Βασιλέως Γεωργίου.

Το άρθρο της Χουριέτ έχει τίτλο «Το σπίτι του Ωνάση έγινε τουρκική πρεσβεία» και υπέρτιτλο «Παζάρι»… καθώς επισημαίνει ότι η αγορά εγκρίθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών μετά από την έκδοση της άδειας οικοδομής που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές για οικόπεδο που κατείχε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Όσον αφορά το οικόπεδο στο οποίο θα οικοδομηθεί η Ελληνική Πρεσβεία, η εφημερίδα αναφέρει ότι βρίσκεται στην Λεωφόρο Ατατούρκ, στο κέντρο της Άγκυρας και είχε προσφερθεί στην Ελλάδα από την Τουρκία για να χτίσει πρεσβεία στις αρχές της δεκαετίας του 30, σε μια χειρονομία καλής θέλησης από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Όμως, πολλαπλά αιτήματα για την ανέγερση της πρεσβείας, προσέκρουαν σε τουρκικό «μπλόκο».