Το Νοσοκομείο Ρόδου εξυπηρετεί εδώ και 60 περίπου χρόνια τους κατοίκους του συνόλου των Δωδεκανήσων, αλλά και των Κυκλάδων αφού στα υπόλοιπα αφού στα υπόλοιπα νησιά λειτουργούν Νοσοκομεία, κέντρα Υγείας, ή Περιφερειακά Ιατρεία.

Βρίσκεται στην πλέον απομακρυσμένη παραμεθόριο περιοχή της χώρας, αποκομμένο από γειτονικά τριτοβάθμια νοσοκομεία και η μόνη διασύνδεση με αυτά είναι από αέρα ή θάλασσα. Στο νοσοκομείο λειτουργούν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών, οι οποίες εξυπηρετούν και περιστατικά των όμορων νομών για τα οποία απαιτείται η συνδρομή πολλών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 2010 υποδέχθηκαν 147 αεροδιακομιδές. Κατά την τουριστική περίοδο ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται με αποτέλεσμα να αυξάνουν και οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 176 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ σήμερα υπηρετούν μόνον 92. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Κουράκης, Θοδωρής Δρίτσας και Μιχάλης Κριτσωτάκης καλούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να δώσει απαντήσεις σχετικά με το αν προτίθεται να στελεχώσει άμεσα το νοσοκομείο αποκαθιστώντας την εύρυθμη λειτουργία του.