Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υιοθετεί, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν επίσης φορείς από την Ιταλία, την Αγγλία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, το θεσμό των «εκπαιδευτικών κουπονιών».

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα καταγραφής των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρακολουθεί κάποιος με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της επαγγελματικής θέσης των καταρτιζομένων.

Η πιλοτική εφαρμογή των «εκπαιδευτικών κουπονιών» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αφορά τη μεταφορά της πρακτικής αυτής στα προγράμματα Δια βίου μάθησης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αποσκοπεί στο να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους φορείς κατάρτισης αλλά και να διαπιστώσει τις ανάγκες κατάρτισης σε επίπεδο Περιφέρειας ώστε να γίνει η σωστότερη επιλογή των προγραμμάτων κατάρτισης που θα προκηρυχθούν.

Πιο συγκεκριμένα, εκατό άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω θα καταρτιστούν στην «Ανάπτυξη δεξιοτήτων στους Η/Υ». Προτεραιότητα θα δοθεί στα άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από ένα έτος) καθώς και στις γυναίκες, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το φάσμα της ανεργίας.

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε θα γίνει και η τελική επιλογή των καταρτιζόμενων καθώς και των επιλαχόντων. Το πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2011.