Η τεράστια επιτυχία του «Κυνόδοντα» στα Όσκαρ και οι διακρίσεις ελληνικών ταινιών που έχουν προηγηθεί στα τελευταία χρόνια στα διεθνή φεστιβάλ φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη φετινή πτώση των εισιτηρίων στην εγχώρια κινηματογραφικά αγορά.

Για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως και σήμερα έχουν βγει 16 ελληνικές ταινίες έναντι των 11 που βγήκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παρόλο που έχουμε αύξηση στην εγχώρια παραγωγή, το εισπρακτικό σύνολο των φετινών ταινιών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μετά βίας αγγίζει τα 550.000 εισιτήρια που έκανε πέρυσι μόνο η «ΝήSOS» στο Χρήστου Δήμα.

Στην κορυφή του εγχώριου box office βρίσκεται το «Ζητείται ψεύτης» με 189.647 εισιτήρια, ακολουθεί το «Ρόδα, τσάντα & κοπάνα» με 130.000 και στην Τρίτη θέση τοποθετείται το «Έτερον ήμισυ» με 103.000 εισιτήρια.

Έπονται με χαώδη διαφορά τα εισιτήρια για «Το πέταγμα του κύκνου» (25.349), ενώ ακόμη πιο χαμηλά βρέθηκε το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας «Attenberg» που έκοψε μόλις 11.000 εισιτήρια.

Η πτώση αυτή δεν παρατηρείται μόνο στο ελληνικό box office. Εκτιμάται μια μείωση συνολικά στα εισιτήρια φέτος κατά 25% και δεν έχει να κάνει με το είδος των ταινιών που βγαίνουν. Το κοινό είναι φοβισμένο και τρομοκρατημένο με την οικονομική κρίση.