Η ΕΜΥ επικαιροποίησε σήμερα το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ειδικότερα, κακοκαιρία προβλέπεται σήμερα Τετάρτη 01-04-26 και αύριο Πέμπτη 02-04-26 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχές και καταιγίδες και πιθανώς με τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Μήνυμα 112 σε Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία
Μήνυμα προειδοποίησης 112 εκδόθηκε πριν από λίγο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Λακωνίας.
Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες από το μεσημέρι έως και το βράδυ της σημερινής ημέρας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) April 1, 2026
🆘 Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στις Περιφερειακές Ενότητες #Αρκαδίας και #Λακωνίας, περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες από το μεσημέρι έως το βράδυ σήμερα.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.
ℹ️…
Λίγη ώρα αργότερα, το 112 εστάλη και στους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας και Κορινθίας, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες από το μεσημέρι έως σήμερα το βράδυ, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Κορινθίας, περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες από το μεσημέρι έως το βράδυ σήμερα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σήμερα Τετάρτη στην ανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 9 και τοπικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων 10 μποφόρ.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Τετάρτη στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πιο συγκεκριμένα προβλέπονται:
Την Τετάρτη (01-04-26)
α. Στα νησιά του Ιονίου και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο (πορτοκαλί προειδοποίηση).
β. Στην ανατολική Πελοπόννησο μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
γ. Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
δ. Στην Πιερία από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ε. Στην Αττική από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
στ. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ζ. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
η. Στα Δωδεκάνησα από αργά το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).
Την Πέμπτη (02-04-26)
α. Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
β. Στη βόρεια Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων) μέχρι το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
γ. Στην ανατολική Στερεά μέχρι τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
δ. Στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας Χαλκιδικής και Σερρών μέχρι αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
ε. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
στ. Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια) από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
ζ. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
η. Στα Δωδεκάνησα μέχρι τις πρώτες ώρες της ημέρας (πορτοκαλί προειδοποίηση).
Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:
Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου λόγω της κακοκαιρίας «ERMINIO»
Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, λόγω των καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, με μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, την οποία συγκάλεσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, για σήμερα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες:
α. Στα νησιά του Ιονίου από τις πρώτες πρωινές ώρες και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από το μεσημέρι.
β. Στην ανατολική Πελοπόννησο από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα.
γ. Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα.
δ. Στην Πιερία από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ.
ε. Στην Αττική από τις απογευματινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα.
στ. Στις βόρειες Κυκλάδες από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.
ζ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.
η. Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα.
θ. Στην ανατολική Κρήτη τις απογευματινές-βραδινές ώρες.
ι. Θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 και στα Δωδεκάνησα και τοπικά 10 μποφόρ.
ια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας θα είναι πυκνές.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας «RED CODE» οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (περιλαμβανομένων των Σποράδων), Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) ήδη βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων κατά τη διάρκεια των ισχυρών καιρικών φαινομένων και στα σημεία που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν συνιστάται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν στο όχημά τους κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.
Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο το πρωί, Πέμπτη 2 Απριλίου.