Παρεμβάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης έκαναν συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικοί από τις πέντε ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά» καθώς και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πενήντα μετανάστες απεργούς πείνας.

Οι συμβασιούχοι 8μηνης διάρκειας έθεσαν το αίτημα να παραμείνουν στη δουλειά τους και μετά τη λήξη της σύμβασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εισηγείται στην κυβέρνηση τη μονιμοποίηση και με το νέο οργανόγραμμα του Δήμου οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και θα αφορούν την κάλυψη μόνιμων θέσεων εργασίας.

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε και την πρόσληψη συμβασιούχων 8μηνης διάρκειας για τον τομέα της καθαριότητας. Στη διάρκεια της συζήτησης επικράτησε ένταση και διακόπηκε για λίγη ώρα η συνεδρίαση.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους στη συγχώνευση σχολείων, λέγοντας πως στη Θεσσαλονίκη δεν περισσεύει καμιά σχολική μονάδα.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά» ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο ότι βρίσκονται στη δεύτερη 48ωρη απεργία μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ιδιοκτησίας να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία.

Ζήτησαν την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό να αποφευχθεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου και να συζητηθούν οι προτάσεις των εργαζομένων για την ανάπτυξη των εφημερίδων και τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών μίλησε για τα αιτήματα των 50 μεταναστών από την Κρήτη που κάνουν απεργία στη Θεσσαλονίκη, σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Όπως έγινε γνωστό δύο από αυτούς λιποθύμησαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης στους απεργούς πείνας. Είπε ότι θα τους επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου και εξήγησε ότι γενικότερα με τα προβλήματα των μεταναστών στα όρια του Δήμου ασχολείται η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης η οποία θα λάβει μέτρα για την ανακούφιση τους.

Στην έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού για το θάνατο του πρώην δημάρχου Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου. Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας πρότεινε να δοθεί το όνομα του Κ. Κοσμόπουλου σε δρόμο της Θεσσαλονίκης και το ίδιο να γίνει και για τον ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη που πέθανε πρόσφατα. Να τιμήσει ο Δήμος τον Τ. Βαρβιτσιώτη πρότεινε και ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Παπαθεμελής και ο δήμαρχος συμφώνησε λέγοντας ότι πρέπει να τιμηθούν γενικότερα οι λογοτέχνες της πόλης.