Οι κόκκινες φακές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και κάλιο. Είναι εύπεπτες λόγω της απουσίας φλούδας, αυξάνουν την ενέργεια χάρη στον σίδηρο που περιέχουν, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορούν να συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους. Ακόμα, οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι οι κόκκινες φακές αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, καθώς περιέχουν σημαντικά ποσοστά φυτικής πρωτεΐνης και μετάλλων απαραίτητων για τον οργανισμό.
Υλικά (10 τεμάχια)
- 230 γρ. κόκκινη φακή (ωμή)
- 2 ποτήρια νερό
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ξεπλένουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια τις μουλιάζουμε σε 500 ml νερό για περίπου 5 ώρες.
- Βήμα 2: Τις βάζουμε σε ένα μπλέντερ με το νερό που τις μουλιάσαμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το αλάτι. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένας χυλός.
- Βήμα 3: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο κέντρο μια μικρή ποσότητα από το χυλό και τον απλώνουμε κυκλικά με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Προσέχουμε η θερμοκρασία του τηγανιού να μην είναι υψηλή — θέλουμε μέτρια φωτιά.
- Βήμα 4: Ψήνουμε περίπου 1½ λεπτό από τη μία πλευρά και 1 λεπτό από την άλλη.
- Βήμα 5: Βγαίνουν συνολικά 10 τορτίγιες. Διατηρούνται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες ή στην κατάψυξη για 3-4 μήνες. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, τις καταψύχουμε ξεχωριστά, βάζοντας ανάμεσά τους ένα κομμάτι λαδόχαρτο.
Διατροφική αξία (ανά τορτίγια)
- Ενέργεια: 80 kcal
- Υδατάνθρακες: 12,1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 7,3 γρ.
- Λιπαρά: 1,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI