Έχουμε ήδη μιλήσει αρκετές φορές για τη διατροφική αξία της κινόα, αλλά σήμερα θα δούμε πόσο εύκολα μπορεί να ενταχθεί σε καθημερινά γεύματα και πόσο καλά συνδυάζεται με τα περισσότερα τρόφιμα. Βρασμένη, είναι ιδανική για σαλάτες με λαχανικά ή όσπρια, ενώ μπορεί να μετατραπεί και σε πουτίγκα, αν τη βράσουμε σε γάλα μαζί με κάποιο γλυκαντικό της επιλογής μας. Ταιριάζει υπέροχα σε σούπες, αλλά και ως υγιεινή εναλλακτική στο ρύζι, σε συνταγές όπως το σπανακόρυζο ή το λαχανόρυζο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι από την κινόα μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί και διάφορα αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη – ιδανικά για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη στη διατροφή τους. Στην προκειμένη περίπτωση, πάμε να ετοιμάσουμε πεντανόστιμες τορτίγιες με κινόα!
Υλικά (8-10 τεμάχια)
- 1 κούπα άβραστη κινόα (περίπου 180 γρ.)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. σπόροι chia
- 1 κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ξεπλένουμε καλά την κινόα σε ένα σουρωτήρι και τη βράζουμε για περίπου 12-14 λεπτά σε 2 κούπες νερό.
- Βήμα 2: Μόλις βράσει, την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τους σπόρους chia, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ¾ κούπας νερό.
- Βήμα 3: Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ.
- Βήμα 4: Χτυπάμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
- Βήμα 5: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 μέρη, ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε τις τορτίγιες, και σχηματίζουμε τις πίτες.
- Βήμα 6: Βάζουμε τις τορτίγιες στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βήμα 7: Μόλις τις βγάλουμε από το ψυγείο, τις πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι για να απλωθούν. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο ταψιά (δεν αρκεί το ένα) και τοποθετούμε τις τορτίγιες.
- Βήμα 8: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 22-25 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά τορτίγια
- Ενέργεια: 105 kcal
- Υδατάνθρακες: 13,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,2 γρ.
- Λιπαρά: 4,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ