Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες αύξησης βάρους. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών και των οργάνων, ιδιαίτερα ύστερα από προπόνηση. Όταν προγραμματίζουμε υγιεινά γεύματα, ας έχουμε κατά νου ότι 10 έως 35% της ημερήσιας πρόσληψης της τροφής πρέπει να συμπεριλαμβάνουν πρωτεΐνη. Για τις γυναίκες αυτό μεταφράζεται περίπου σε 45-48 γραμμάρια την ημέρα, ενώ για τους άνδρες σε 56-60 γραμμάρια.
Υλικά (5-6 μερίδες)
- 1 λίτρο γάλα με χαμηλά λιπαρά, χωρίς σάκχαρα
- 200 γρ. ρυζάλευρο
- 80 γρ. στέβια (όσοι δεν αγαπούν τη στέβια αντικαθιστούν με μέλι στην ίδια ποσότητα)
- 20 γρ. άπαχο κακάο
- 2 γρ. αλάτι
- 3 σκουπ πρωτεΐνη αμυγδάλου (ή όποια άλλη φυτική πρωτεΐνη θέλετε)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί για 1-2’.
- Βήμα 2: Ανακατεύοντας διαρκώς, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, επίσης σε μέτρια φωτιά.
- Βήμα 3: Μόλις δούμε ότι το μείγμα μας έχει πήξει, αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας. (Αν θέλουμε η πουτίγκα να βγει πιο παχύρρευστη, προσθέτουμε λίγο περισσότερο ρυζάλευρο την ώρα που βράζει.)
- Βήμα 4: Σερβίρουμε σε μπολάκια, περιμένουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε ή τα βάζουμε στο ψυγείο.
Διατροφική αξία ανά μπολ
- Ενέργεια: 184 kcal
- Υδατάνθρακες: 20,6 γρ.
- Πρωτεΐνη: 33,5 γρ.
- Λιπαρά: 1,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,3 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI