Οι φακές είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών, καθώς περιέχουν περίπου 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Αυτό τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών στη διατροφή τους, αποφεύγοντας ζωικές πηγές. Οι φακές είναι χαμηλές σε λίπος και πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι ιδιαίτερα καλή πηγή σιδήρου – ιδίως ο συνδυασμός με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή και οι πιπεριές, βελτιώνει την απορρόφησή του.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 1 ½ κούπα βρασμένες φακές
  • ½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • ½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • ½ πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. ηλιόσποροι

Για τη σος

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τρίβουμε το καρότο.
  • Βήμα 2: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τους ηλιόσπορους και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους.
  • Βήμα 3: Σε μπλέντερ, χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σος μέχρι να προκύψει ένα παχύρρευστο μείγμα.
  • Βήμα 4: Περιχύνουμε τη σος πάνω στη φακοσαλάτα, προσθέτουμε τους ηλιόσπορους, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 330 kcal
  • Υδατάνθρακες: 39,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 18,3 γρ.
  • Λιπαρά: 6,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI