Υλικά
- 200 ml ελαιόλαδο
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 αυγά
- Το ξύσμα από 3 λεμόνια
- 125 ml χυμό λεμονιού
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ. γλ. θαλασσινό αλάτι
- 300 ml γάλα
- 2 κ. σ. πάστα βανίλιας
- Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και αλείψτε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 22 εκ. με ελαιόλαδο.
- Κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και αφήστε το στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και μετά ξαναχτυπήστε το.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι να ενωθούν καλά.
- Σε ένα τρίτο μπολ ανακατέψτε το γάλα και τον πολτό βανίλιας.
- Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και μετά ρίξτε μέσα το μισό μείγμα λαδιού και το μισό μείγμα γάλακτος.
- Ξεκινώντας από το κέντρο και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, ανακατέψτε για να συνδυάσετε τα υγρά και τα στεγνά υλικά, προχωρώντας αργά μέχρι την άκρη του μπολ, ενσωματώνοντας τα πάντα καθώς προχωράτε για να δημιουργήσετε μια λεία ζύμη.
- Προσθέστε τα υπόλοιπα μείγματα λαδιού και γάλακτος και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα ζύμη. Το μείγμα θα είναι αρκετά υγρό.
- Ρίξτε τη ζύμη στη φόρμα του κέικ, πασπαλίστε με τη ζάχαρη που κρατήσατε νωρίτερα στην άκρη και ψήστε για 50- 60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
- Αφήστε το κέικ στη φόρμα για 10- 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς πριν το βγάλετε από τη φόρμα.
- Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για να σερβίρετε.