Υλικά
- 300 γρ. μπισκότα βουτύρου με μπαχαρικά, σπασμένα σε κομμάτια
- 1/8 κ. γλ. αλάτι
- 6 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 480 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού τυρί ρικότα
- 1/2 φλ. τσαγιού λιμοντσέλο
- 2 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 5 μεγάλα αυγά
- Λωρίδες φλούδας λεμονιού (προαιρετικά)
- Μικρά φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε μια λαδόκολλα σε μια στρογγυλή φόρμα και λαδώστε ελαφρώς το εσωτερικό της.
- Επεξεργαστείτε τα μπισκότα και το αλάτι στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο και επεξεργαστείτε μέχρι να υγρανθούν τα ψίχουλα, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Πιέστε το μείγμα στον πάτο της προετοιμασμένης φόρμας, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού μέχρι να συμπιεστεί και να γίνει λείο.
- Ψήστε την κρούστα σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθεροποιηθεί και να σφίξει, περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε τη φόρμα από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς, περίπου 30 λεπτά. Μην κλείσετε το φούρνο.
- Ενώ η κρούστα κρυώνει, χτυπήστε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα σε ένα μίξερ μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε τη ρικότα και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά, περίπου 1 λεπτό.
- Με το μίξερ να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε σταδιακά το λιμοντσέλο, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τα αυγά, 1 κάθε φορά, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν, περίπου 1 λεπτό. Αφήστε το μείγμα στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
- Τοποθετήστε τη φόρμα με την κρούστα σε ένα μεγάλο ταψί ψησίματος και αδειάστε το μείγμα τυριού κρέμας πάνω από τη βάση. Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και ρίξτε προσεκτικά καυτό νερό στο ταψί μέχρι το επίπεδο του νερού να φτάσει μέχρι τη μέση των πλευρών του ταψιού.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να σταθεροποιηθεί σχεδόν, 50 έως 55 λεπτά. Σβήστε το φούρνο. Αφήστε το cheesecake στο φούρνο μέχρι το νερό στο ταψί να κρυώσει, περίπου 30 λεπτά.
- Μεταφέρετε τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα και να γίνει σφιχτή στην αφή, τουλάχιστον 3 ώρες ή έως και 12 ώρες.
- Εάν θέλετε, γαρνίρετε με λωρίδες φλούδας λεμονιού και φύλλα βασιλικού.
- Τυλίξτε το cheesecake με πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο. Φυλάξτε το στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 1 μήνα.