Υλικά
- 1,5 κιλό χοιρινό (μπούτι ή σπάλα)
- 1,5 κιλό πατάτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κρεμμύδια
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Το χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κ. σ. μουστάρδα
- 1 κ. σ. ρίγανη
- 1 κ. γλ. θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Πλύντε καλά το χοιρινό και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας.
- Κάντε μικρές σχισμές στο χοιρινό και τοποθετήστε μέσα τις σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Αλείψτε το χοιρινό με το μείγμα αυτό και αφήστε το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή και όλη τη νύχτα στο ψυγείο για καλύτερη γεύση).
- Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια.
- Κόψτε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.
- Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετήστε το χοιρινό στο κέντρο και γύρω του τις πατάτες και τα κρεμμύδια.
- Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα μαρινάδας πάνω από τις πατάτες και προσθέστε το νερό ή τον ζωμό.
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 1,5 ώρα.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 30-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το χοιρινό και να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον υγρό κατά το ψήσιμο και προσθέστε λίγο νερό αν χρειαστεί.
- Αφήστε το χοιρινό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε.
- Σερβίρετε το χοιρινό σε φέτες μαζί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια.