Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό (μπούτι ή σπάλα)
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Το χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • 1 κ. σ. ρίγανη
  • 1 κ. γλ. θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Πλύντε καλά το χοιρινό και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας.
  3. Κάντε μικρές σχισμές στο χοιρινό και τοποθετήστε μέσα τις σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο.
  4. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  5. Αλείψτε το χοιρινό με το μείγμα αυτό και αφήστε το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή και όλη τη νύχτα στο ψυγείο για καλύτερη γεύση).
  6. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια.
  7. Κόψτε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.
  8. Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετήστε το χοιρινό στο κέντρο και γύρω του τις πατάτες και τα κρεμμύδια.
  9. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα μαρινάδας πάνω από τις πατάτες και προσθέστε το νερό ή τον ζωμό.
  10. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 1,5 ώρα.
  11. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 30-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το χοιρινό και να μαλακώσουν οι πατάτες.
  12. Ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον υγρό κατά το ψήσιμο και προσθέστε λίγο νερό αν χρειαστεί.
  13. Αφήστε το χοιρινό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε.
  14. Σερβίρετε το χοιρινό σε φέτες μαζί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια.