Βουτιά 80% στα τουριστικά έσοδα στο 8μηνο

Μόλις 2,68 δισ. ευρώ οι εισπράξεις έναντι 13,2 δις. το 2019


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:15
21/10/2020
Βουτιά 80% στα τουριστικά έσοδα στο 8μηνο
3
loading

Με τον τουρισμό να έχει χτυπηθεί ανελέητα από την πανδημία του κορονοϊού τα τουριστικά έσοδα καταγράφουν δραματική πτώση.

Μόλις 2,68 δισ. ευρώ ήταν τα τουριστικά έσοδα στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, έναντι 13,2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε 1,37 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τον Αύγουστο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρό πλεόνασμα, ύψους 80 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από τη βελτίωση που παρουσίασαν τα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 468 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 οφείλεται ως επί το πλείστον στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, η οποία συνδέεται με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μικρή βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν οριακά σε σταθερές τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,5%.

Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις μειώθηκαν κατά 73,3% και 66,5% αντίστοιχα σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο. Επίσης, επιδεινώθηκε και το ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε, καθώς βελτιώθηκαν όλα τα επιμέρους ισοζύγια. Πλεόνασμα έναντι ελλείμματος σημειώθηκε στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις καθαρές εισπράξεις της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 7,9 δισ. ευρώ, κατά 6,9 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την κατά 3,1 δισ. ευρώ μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,3% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16% σε τρέχουσες τιμές (-6,2% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό, η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές αντανακλά τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 79,7% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 78,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,5%.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Παννας44

  1 σχόλιο κ αυτό ασχετο. Ειδατε? Τιποτα δεν εχουμε καταλαβει σαν λαός. Χαιβάνια ειμαστε, δεν υπάρχει τουρισμος κ εμεις ψαχνουμε τα κρούσματα. Απολύθηκε η γυναικα μου τον Αυγουστο, εγω δουλευω μειωμένο ωράριο, αλλα τα κρουσματα μας νοιάζουν. Ροζ συννεφάκι, οταν θα γινει ενα γενικό μπαμ και κοπουν μισθοι σε συνταξει κ δημόσιους εγω θα βγω στα μπαλκόνια να βαράω παλαμάκια

 2. avatar ΚΛΕΩΝ

  Μα οι τουριστες ηρθαν οπως πανηγυριζε ο Γεωργιαδης και ο Θεοχαρης!
  Ασχετο βεβαια αν οσοι ηρθαν δεν ειχαν στον ηλιο μοιρα και ηταν ολοι μπατιρηδες που δεν θα ξανακανουν διακοπες με 5ευρω το αεροπορικο εισιτηριο!

  1. avatar Ρε άσε μας με τα παιδικά σας ψέματα

   Ναι ακόμα κλαίω τα 20 ευρώ που μου ζήτησε δανεικά και αγύριστα εκείνος ο Γερμανός τουρίστας....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει