Πρόστιμα «φωτιά» και λουκέτα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Ο νόμος είναι σε ισχύ από τις 4 Απριλίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:11
06/04/2017
Πρόστιμα «φωτιά» και λουκέτα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις
9
loading

Πρόστιμα ύψους έως και 5000 ευρώ προβλέπει ο νόμος 4465/2017 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, για όσα καταστήματα «αμελήσουν» να κόψουν αποδείξεις. Στόχος να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Ο νόμος αυτός που έχει τεθεί σε ισχύ από την δημοσίευσή του στις 4 Απριλίου θέτει υπό της «Δαμοκλείου Σπάθης» μια σειρά επαγγελματικών εγκαταστάσεων, από γηροκομεία και φροντιστήρια έως ξενοδοχεία και ιατρεία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα πρέπει να αναμένεται και η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι προβλέψεις του νόμου.

Με βάση το άρθρο 47, παράγραφος 8 του νόμου, σε ορισμένες κατηγορίες που δεν μπορεί να μπει λουκέτο, μπορεί αντί της αναστολής λειτουργίας να επιβάλλεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται για την επιβολή λουκέτου σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, ειδικές χρηματικές κυρώσεις και συγκεκριμένα:

 • Σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
 • Σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας πρόστιμο από 2.501 έως και 5.000 ευρώ.
 • Σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, παραμένουν σε ισχύ οι προβλέψεις επιβολής λουκέτου για 48 ώρες σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, 96 ώρες σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας και έως δέκα ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης

Από τον σχετικό νόμο προβλέπεται επίσης πως αν υπάρξει νέα υποτροπή μέσα σε 2 χρόνια θα επιβάλλεται λουκέτο 10 ημερών.

Σε περίπτωση δε παρεμπόδισης του ελέγχου θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας 1 μήνα. Αν κάποιος αποτολμήσει να παραβιάσει την μολύβδινη σφραγίδα «λουκέτο» που έχει μπει για αναστολή λειτουργείας, θα επιβάλλεται επιπλέον 10ήμερο «λουκέτο».

Δείτε όλο το ΦΕΚ εδώ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ΔΕΣ ΤΟ

  Η φοροδιαφυγή θα αποφευχθεί στο 100% μόνο αν καταργηθεί το χάρτινο - ζωντανό - μετρητό χρήμα.

  1. avatar Xiono Miaou

   συμφωνω απολυτως

 2. avatar Απλά αλλά εσκεμμένα ανυλοποίητα

  Ρίξτε προστιματάρα δειγματοληπτικά και στους καταναλωτές, μαζί με σλόγκαν στην
  τηλεόραση και καθημερινή προπαγάνδα, αλλά ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ το και θα σου πω εγώ για πότε σκίζονται τα μνημόνια όταν το 40% της οικονομίας μας είναι ΠΑΡΑοικονομία.

 3. avatar jimmad4

  Εξακολουθώ να μη καταλαβαίνω γιατί εξαιρέθηκαν κάποια επαγγέλματα από τη μη χρησιμοποιηση POS.
  Τελικά θέλουμε ρε γαμώτο ή δε θέλουμε πάταξη φοροδιαφυγής;;;;

 4. avatar aaag_s1

  Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ !!!Ουτε ελεγχοι ,ούτε αποδείξεις! Τι δουλειά κανεις ,ποσα χρόνια, και που εισαι! ΦΟΡΟΣ ΤΟΣΟΣ ! ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

 5. avatar Pamponhros

  Υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν νόμοι για τα πάντα απλά στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται.

 6. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Αυτά είναι γνωστά ότι 9 στους 10 ΔΕΝ κόβουν απόδειξη...

 7. avatar mainalos

  Τα πρόστιμα όπως πάντα απλά τα αγνοείς γιατί με τη συχνότητα που γίνονται οι έλεγχοι κερδίζουν απίστευτα ποσά αφορολογητα ακόμα και να πληρώνουν συνέχεια πρόστιμα ή λουκέτα που λαδώνοντας σπάνε. Μόνη διέξοδος: έστω και μία απόδειξη να μην κοπεί κλείσιμο του καταστήματος και απαγόρευση συμμετοχής των μετόχων σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση εφ όρου ζωής. Ο απατεώνας δεν διακρίνεται σε μικρό ή μεγάλο. Πάντα απατεώνας θα είναι.

  1. avatar aaag_s1

   και πασαλλειμα με πισα και πουπουλα !!!Ολο βλακείες διαβαζουμε !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει