Tις αρνητικές του εκτιμήσεις για τις προοπτικές των ισπανικών τραπεζών διατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα θεωρεί ότι η κεφαλαιοποίηση, η κερδοφορία και η πρόσβασή των ισπανικών τραπεζών στην αγορά θα παραμείνουν χαμηλές, κι έτσι διατηρεί την αρνητική του εκτίμηση για τις προοπτικές τους.

«Οι παράγοντες που οδηγούν στην διαρκή αρνητική αυτή τάση είναι οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες της χώρας, η συνεχής επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου.

Η Moody’s εξηγεί ότι σύμφωνα με το σημερινό σενάριο που χρησιμοποιεί ως βάση, οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών θα φθάσουν τα 176 δισεκατομμύρια ευρώ, απώλειες από τις οποίες μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν αναγνωρίσει παρά τα μισά.

Η Ισπανία βγήκε την αρχή του έτους από ύφεση άνω των δώδεκα μηνών, αποδυναμωμένη εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την έκρηξη της στεγαστικής φούσκας, στην οποία ήταν ιδιαιτέρως εκτεθειμένες οι τράπεζες.

Ομως, ο χαμηλός δείκτης ανάπτυξης (η οποία κατά το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε στάσιμη) και η χρηματοπιστωτική της σταθερότητα ανησυχούν τις αγορές, που δεν φαίνεται να έχουν κατευνασθεί από τη μεταρρύθμιση που εφάρμοσε η ισπανική κυβέρνησης στις τοπικές τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου, που αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.