Το ενδεχόμενο υποβάθμισης κατά μία ή δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας εξετάζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εξαιτίας των επιπτώσεων του προγράμματος λιτότητας στην πορτογαλική οικονομία.

Σήμερα η Πορτογαλία βρίσκεται στη βαθμίδα «A1».

Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ανησυχία για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας, που συνδέεται με την μείωση της εσωτερικής ζήτησης. Η κατάσταση αυτή θα ενταθεί εξαιτίας των επιπτώσεων του προγράμματος, προβλέπει η Moody’s.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης ανησυχία για την ικανότητα της Πορτογαλίας να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων με αποδεκτούς οικονομικούς όρους και ανησυχεί για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις μίας νέας στήριξης των τραπεζών της χώρας.

Ακόμη και αν η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας υποβαθμισθεί κατά μία ή και δύο βαθμίδες, και ο οίκος δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών γι΄αυτό, η Πορτογαλία θα διατηρήσει τη θέση της μεταξύ των αξιόπιστων δανειοληπτών .

Για μας «η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας δεν τίθεται εν αμφιβόλω», δηλώνει ο Αντονι Τόμας, ο ειδικός για την Πορτογαλία του οίκου Moody’s. «Ομως, η ενδεχόμενη επιδείνωση της αγοράς ομολόγων μεσοπρόθεσμα και η συνέχιση των αμφιβολιών για την ικανότητα της χώρας να αντέξει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα θα έχουν ως αποτέλεσμα μία υποβάθμιση στο επίπεδο “A1”, η οποία μπορεί να μην είναι πλέον συμβατή με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας», σύμφωνα με τον οικονομολόγο.

Στα μέσα Ιουλίου, ο Moody’s είχε υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες από «Aa2» σε «A1» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.