Πολλά από τα μέτρα στήριξης που είχε εξαγγείλει πέρυσι στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός ακόμα βρίσκονται στο «συρτάρι» εξαιτίας του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει φέτος «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά μέσα από μία σειρά μέτρων στήριξης που αναμένεται να εξαγγείλει στην ΔΕΘ. Όπως επισημαίνουν στο Newsbeast, καλά ενημερωμένες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιοι γράφουν – σβήνουν, μετρώντας τα «κουκιά», έτσι ώστε τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να μην βγάλουν εκτός τροχιάς τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν κάποια μέτρα που έχουν κοστολογηθεί από το υπουργείο Οικονομικών , ωστόσο κανένα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει μπροστά του, όλη την εικόνα της οικονομίας αλλά και τις προθέσεις της Κομισιόν, αναφορικά με το μείζον θέμα της ενέργειας. Την τελευταία λέξη, την έχει πάντα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Εφοριακών κ. Γιάννης Χατζησαλάτας μίλησε στο Newsbeast, για τις παροχές που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Γιάννης Χατζησαλάτας
Ο Οικονομικός Σύμβουλος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Εφοριακών κ. Γιάννης Χατζησαλάτας

«Είθισται κάθε Σεπτέμβριο η αγορά αλλά και ο κάθε πολίτης να αναμένει με αγωνία αλλά και προσδοκίες την ομιλία και την εξαγγελία μέτρων ελάφρυνσης από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης» ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζησαλάτας. «Στην ομολογουμένως δύσκολη καθημερινότητα όπου η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση μαστίζουν τον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό κάθε ευρώ που θα εξαγγελθεί αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρων» πρόσθεσε ο Οικονομικός Σύμβουλος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζησαλάτας, «ο αρχικός σχεδιασμός δυστυχώς έχει ανατραπεί διότι μεγάλο κομμάτι του σχετικού προϋπολογισμού έχει δοθεί ήδη για την στήριξη των πολιτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης» υπογράμμισε.

Οι παροχές που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός

Από τα μέτρα που έχουν έως σήμερα διαρρεύσει πρέπει να θεωρούνται σίγουρα, σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα είναι:

  • Αύξηση στο επίπεδο των 751 ευρώ του κατώτερου μισθού εντός του 1ου 3μήνου του 2023
  • Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
  • Αύξηση συντάξεων σε ποσοστό 6% – 7%
  • Στεγαστικό πρόγραμμα για νέους έως 29 ετών με την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για αγορά 1ης κατοικίας

Χωρίς να έχουν προσδιοριστεί αλλά με σχετική βεβαιότητα περιμένουμε και εξαγγελίες για:

  • Επίδομα καυσίμων (fuel pass 3)
  • Συνέχιση της επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
  • Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με ταυτόχρονη χορήγηση κινήτρων για χρήση πετρελαίου ως κύριο μέσο θέρμανσης
  • Χορήγηση επιταγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • Μείωση στο 20% του συντελεστή φορολογίας Νομικών Προσώπων
  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
  • Μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος