Με σημερινή ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2011.

Η αυξημένη ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», θα ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή του. Σήμερα κυμαίνεται περί τα 89 δολάρια το βαρέλι, αν δεν υπάρξει αύξηση της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).

Οι νέες προβλέψεις του IEA δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 (η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών) και σχεδόν 130.000 βαρέλια την ημέρα μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμησή του. Για το 2011, ο IEA εκτιμά αύξηση της ζήτησης κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή περίπου 260.000 βαρέλια περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση οφείλεται στην ισχυρότερη του αναμενόμενου κατανάλωση του «μαύρου χρυσού» στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Ο ΟΠΕΚ μπορεί να πιεσθεί να αυξήσει την προσφορά στην αγορά το 2011, αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται ασταμάτητα», αναφέρει ο IEA.

Στην αυριανή συνεδρίασή του στο Κίτο του Εκουαδόρ, ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς την προσφορά, καθώς μετά από δυο χρόνια που μείωνε την παραγωγή του για να αποφύγει τη μείωση των τιμών στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τώρα καλείται να αποφασίσει αν και πόσο θα ανοίξει τις «κάνουλες».