Τα «βέλη» του προς τράπεζες και funds έριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την απορία του για καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις δανείων, την ώρα που το πλαίσιο είναι «αυτοματοποιημένο» και προσομοιάζει σε αντίστοιχα του εξωτερικού.

Όπως είπε οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους.

«Παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την παρουσίαση της πορείας του εξωδικαστικού μηχανισμού ανακοίνωσε ότι δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Όπως είπε τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα.

«Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία»

«Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ». «Αυτό θα κριθεί – αποκλειστικά – από τους πιστωτές» υπογράμμισε.

Η αρμόδια Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου είπε ότι υπάρχουν 55.142 αιτήσεις μέσα στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί. «Είναι λοιπόν ενδεικτικό ότι η πλήρης εφαρμογή του μηχανισμού αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της εκτίμησης του προβλήματος εξυπηρέτησης των δανειοληπτών και αφορά όλη την οικονομία» ανέφερε. «Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού κρίνεται από τους πιστωτές» ανέφερε. «Έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με τους πιστωτές ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης» πολλών προτάσεων είπε.

Επισήμανε πως η βασική πρόκληση που συνδέεται με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά στον όγκο αλλά στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων. Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι 383 δισ. ευρώ, ή 125% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (139%). Παρ’ όλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 251 δισ. ευρώ (με πάνω από 150 δισ. ευρώ σε δημόσιους φορείς) και παραμένουν βασικό βάρος στην ελληνική οικονομία.