Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 5% σήμερα, αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τις εαρινές προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, με βάση τις οποίες αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ένα γεγονός που προκαλεί φόβους ότι η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά.

Γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε στα 107,35 δολάρια το βαρέλι (-5,13%) ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαΐου, έπεσε στα 102,49 δολάρια το βαρέλι (-5,29%), σύμφωνα με το AFP.

«Το αργό πέφτει σήμερα, καθώς επανεμφανίζονται οι φόβοι μιας ύφεσης, με την αναθεώρηση (σ.σ. προς τα κάτω) των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη» σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια στην τράπεζα Swissquote.

Επισημαίνεται πως το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% (-0,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου) τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στις προοπτικές της, κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.