Αύξηση 3% οι ελληνικές εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, έναντι πτώσης 16,9% το 2009, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μιλώντας το απόγευμα στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η εξέλιξη κατά τον κ. Μίχαλο οφείλεται αφενός στη βελτίωση της διεθνούς οικονομίας αλλά υποδηλώνει επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς, επέλεξαν να στρέψουν το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού.

«Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη επιλογή. Είναι, όμως, ίσως η μόνη που μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο ίδιος προειδοποίησε πάντως ότι παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου συνεχίζουμε να πορευόμαστε βάσει του ίδιου οικονομικού μοντέλου, που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και εξακολουθούμε να συντηρούμε τις ίδιες αδυναμίες, στρεβλώσεις, παθογένειες.

Αντί αυτού, όπως είπε, πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να περιοριστεί το κράτος, να μειωθεί η φορολογία, να βελτιωθεί η ρευστότητα και να αναπτυχθεί μια σύγχρονη αγορά εργασίας, «που θα ενθαρρύνει τις νέες προσλήψεις, θα απορροφά δημιουργικά το εξειδικευμένο προσωπικό, θα επιτρέπει την κινητικότητα των εργαζομένων».