Δεν περιμένει αποτέλεσμα για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών.

Προσερχόμενος στο Eurogroup υπογράμμισε ότι δεν περιμένει αποφασιστική πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα από αυτή τη συνεδρίαση στη Ρίγα

«Περιμένω να δω την αναφορά των Θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κύριος Σόιμπλε, που ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και συμφωνία για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει νέο Eurogroup σε 15 ημέρες.

Προέτρεψε μάλιστα τους δημοσιογράφους να πάνε να δουν την ωραία Ρίγα…

Σε ανάλογο κλίμα και ο επικεφαλής της συνεδρίασης.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Eurogroup, ο επικεφαλής του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως είναι εξαιρετικά επείγον να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. «Υπάρχει αποφασιστικότητα στην Αθήνα να επιτευχθεί συμφωνία» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η προθεσμία για συμφωνία με τους εταίρους είναι πιο σημαντική για την Ελλάδα από ο,τι για το Eurogroup είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα χρειάζεται την χρηματοδότηση για την συνέχιση της λειτουργίας του κράτους ενώ πρόσθεσε ότι ο χρόνος τελειώνει και χρειάζεται πολλή δουλειά.

«Μίλησα με τους συναδέλφους μου στην Αθήνα, είναι αποφασισμένοι για λύση καθώς ο χρόνος τελειώνει», επεσήμανε.

Kληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Πάντως, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, εφόσον βέβαια υφίσταται πλεόνασμα, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup όπως μεταδίδει το Reuters.

O ίδιος τόνισε ότι οι διεθνείς δανειστές πρέπει να αποφύγουν ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες σε ό,τι αφορά τη λίστα μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα.

Συμπλήρωσε πως η πολιτική αβεβαιότητα υποσκάπτει τη δυναμική της οικονομίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αναχώρηση από το ευρώ» αλλά μόνο από την ΕΕ.

ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε κουρασμένος από το θέμα της Ελλάδας. «Μιλάμε πολύ αλλά χωρίς ουσία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για «πολιτικές και διπλωματικές κουβεντούλες».