Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης, καθώς όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Mega ο κ. Μάρδας από τα ταμεία του κράτους λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του Απριλίου.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μαζευτούν τα αποθεματικά των Δήμων, των Περιφερειών, των νοσοκομείων και 1.500 φορέων.

«Έχω ένα πρόβλημα ημερών. Στις 24 Απριλίου και στις 27 Απριλίου. Δεν είναι μεγάλο το άνοιγμα. Για μεθαύριο το άνοιγμα είναι 170 εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι θα τα βρούμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι συνολικά για τον Απρίλιο λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους, μεταξύ των οποίων μισθοί και συντάξεις.

Πιο αναλυτικά πρέπει να σημειωθεί ότι στις 24 Απριλίου ξεκινάει η τμηματική καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών πιστώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβληθούν και οι υπόλοιπες συντάξεις. Τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα γίνεται και η εξόφληση των μισθών στο Δημόσιο. Ολα αυτά σημαίνουν ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εκταμιευθεί από τις 24 έως τις 30 Απριλίου φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τη λήξη των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μαζέψει χρήματα, ωστόσο για τις επόμενες μέρες είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ σεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είπε για τον κ. Μάρδα: «Δεν διατύπωσε με σαφήνεια ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Είπε δύο μήνες, είπε τρεις μήνες μετά στα Μέσα είπε με κάποια αοριστία».

Ωστόσο ανοίγοντας παράθυρο συμφωνία εάν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια από την κυβέρνηση ο κ. Πατούλης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι ότι σίγουρα εάν αυτό διατυπωνόταν και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή τώρα που είναι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία γίνεται στην οικονομική επιτροπή, είναι αύριο η διαβούλευση με τους φορείς, την Παρασκευή είναι στην Ολομέλεια. Εάν μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, γραφτεί, υπάρξει απόφαση, η οποία έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι μια αόριστη διαδικασία, η οποία καταρρέει τη θεσμική οντότητα του αυτοδιοικητικού συνταγματικού κανόνα βεβαίως είναι μια διαδικασία την οποία συζητούμε».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ίδια εκπομπή είπε πως το χρονικό όριο είναι τρεις μήνες και φαίνεται αυτό μέσα από την διαδικασία. Ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.