Ομοιότητες στη λίστα των μεταρρυθμίσεων του e-mail Βαρουφάκη σε πολλά σημεία με όσα δεσμεύθηκαν αλλά ποτέ δεν υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις βλέπουν οι Financial Times και σε δημοσίευμά τους κάνουν λόγο για νίκες και ήττες του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σημειώνουν ότι η αντιπαράθεση τώρα ξεκινά με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας μιλούσε για το θάνατο του μνημονίου. Παρόλα αυτά, πολλές από τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που διατυπώνει στην επιστολή της προς το Eurogroup μοιάζουν εντυπωσιακά με τις δεσμεύσεις που έκαναν, αλλά ποτέ δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ελλάδα κατέθεσε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να πείσει τους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη να παρατείνουν την στήριξη για 4 μήνες, ώστε να παραμείνει σε τροχιά για να εισπράξει την πληρωμή των 7,2 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.

«Τα κενά και οι παραλείψεις θα συμπληρωθούν πιθανότατα κατά τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των θεσμών που επιβλέπουν το πρόγραμμα, τους οποίους μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε «τρόικα» – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογραμμίζει.

Κατά τους Financial Times:

-Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται πως εξαφανίστηκαν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην ανατρέψει τις πωλήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και να «σεβαστεί τη νομική διαδικασία» στην περίπτωση των δημοπρασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το ερώτημα όμως, παραμένει: Θα προσπαθήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα διακήρυξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις τελείωσαν, να εμποδίσει την πώληση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και μέρος της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας, που βρίσκεται σε προγενέστερο στάδιο;

-Στη φορολογία παρά τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αυξήσει φόρους, ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται πρόθυμος να συμμορφωθεί με το χρόνιο αίτημα του ΔΝΤ για αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγίου. Αυτό το μέτρο θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις το απέφυγαν κυρίως λόγω των πιέσεων από τους τοπικούς πολιτικούς.

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων «από κάθε είδους παρεμβολή (πολιτική ή άλλη) ενώ θα εγγυηθεί για την πλήρη λογοδοσία και τη διαφάνεια των εργασιών της».

-Η κυβέρνηση δεσμεύεται να απαγορεύσει τις κατασχέσεις των κατοικιών όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα «συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν, την προσεχή περίοδο, πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα κυνηγήσει όσους προβαίνουν σε στρατηγική χρεοκοπία»

-Μία ήττα για την κυβέρνηση είναι στα εργασιακά, καθώς είχε δεσμευθεί να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το 2016.