Μια σκληροπυρηνική ομάδα συντηρητικών στο κόμμα της Μέρκελ αντιδρά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και απειλεί να μην ψηφίσει υπέρ της σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters που επικαλείται γερμανικά δημοσιεύματα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει σχετικά πως η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να είναι μεγάλη και πρόκειται να κρατήσει μέχρι τέλους σκληρή στάση στο θέμα. Πρόκειται για πολιτικούς που και στο παρελθόν είναι ταχθεί εναντίον των προγραμμάτων βοήθειας προς την Ελλάδα. Τώρα κατηγορούν δημόσια την Μέρκελ ότι είναι πολύ επιεικής με τους Έλληνες και ότι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Κουρτ Λουκ, επικεφαλής της επιτροπής του CDU, καθώς και ο γενικός γραμματέας Βόλφγκανγκ Στάιγκερ απέστειλαν επιστολή στους βουλευτές της γερμανικής βουλής στην οποία αναφέρουν πως μια απλή επέκταση του προγράμματος βοήθειας δίχως αποτελεσματικούς όρους σημαίνει πως πρόκειται να ρίξουμε περισσότερα ”καλά” χρήματα στα ”κακά” που έχουμε δώσει μέχρι τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Νταβίντ Μπέντελς, συντηρητικός πολιτικός από τη Βαυαρία, που σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt είπε πως απορρίπτει την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν βαριά αμέλεια και μια προδοσία του Γερμανού φορολογούμενου. Ο Μπέντελς κατά καιρούς έχει εκφράσει τις απόψεις του για το ελληνικό ζήτημα θεωρώντας πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μείνει στο ευρώ. Το Reuters σημειώνει, πάντως, ότι η συγκεκριμένη ομάδα των σκληροπυρηνικών είναι μια μικρή μειοψηφία στον κυβερνητικό συνασπισμό που αυτή τη στιγμή κατέχει μια άνετη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή με 504 βουλευτές.

Ωστόσο όπως φάνηκε από τα χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), δεν αποκλείεται να υπάρξουν έως και 60 «όχι» από βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης. Όπως αναφέρει η Rheinische Post πρόκειται κυρίως για νέους βουλευτές αλλά και βουλευτές από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών που εδώ και μέρες εκφράζουν επιφυλάξεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.