Στον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η Ελλάδα και την αποδοχή του από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρονται τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Τα Μέσα τονίζουν ότι η δήλωση αποδοχής των ελληνικών προτάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup κλείνει και επίσημα ένα κεφάλαιο της «πικρής ψυχρότητας» μεταξύ της Ελλάδας από τη μια πλευρά και της Γερμανίας και Φινλανδίας από την άλλη.

Υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές προτάσεις για το πρόγραμμα διάσωσης σκοπεύουν να διευθετήσουν αυτό που η νέα ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε ως «ανθρωπιστική κρίση».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίων του προγράμματος προς την Ελλάδα έως ότου διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε έχουν πράγματι τεθεί σε εφαρμογή.

Τα Μέσα επισημαίνουν ότι Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε παρότρυναν τους Γερμανούς νομοθέτες να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.

New York Times

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τις ελληνικές προτάσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα διάσωσης, επεκτείνοντας το εν λόγω πρόγραμμα κατά τέσσερις μήνες».

Στο δημοσίευμα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απόφαση των υπουργών του Eurogroup σημαίνει ότι «οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μπορούν να ξεκινήσουν» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Όπως αναφέρεται, «η διαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για μια πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τις δαπάνες και την είσπραξη των φόρων, ενώ ταυτόχρονα θα παραμένει προσηλωμένη στο να απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από χρόνια έντονης οικονομικής δοκιμασίας και υψηλής ανεργίας».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «για την παράταση του προγράμματος διάσωσης απαιτείται η έγκριση των κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας πριν από την καταληκτική ημερομηνία του Σαββάτου 28/2, που λήγει το ευρωπαϊκό τμήμα του προγράμματος διάσωσης».

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι «η δήλωση αποδοχής των ελληνικών προτάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup κλείνει και επίσημα ένα κεφάλαιο της “πικρής ψυχρότητας” μεταξύ της Ελλάδας από τη μια πλευρά και της Γερμανίας και Φινλανδίας από την άλλη, όπου υπάρχει βαθειά δυσπιστία έναντι της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, η οποία είναι κατά του προγράμματος λιτότητας».

Τέλος, καταγράφονται «οι αντιδράσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και οι θετικές αντιδράσεις των αγορών στην απόφαση του Eurogroup. Οι ελληνικές προτάσεις για το πρόγραμμα διάσωσης σκοπεύουν να διευθετήσουν αυτό που η νέα ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε ως “ανθρωπιστική κρίση”, την οποία αποδίδει στη χρόνια λιτότητα, προσφέροντας παροχές, όπως κουπόνια για τρόφιμα και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τους φτωχούς, ένα πακέτο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει ότι θα κοστίσει περίπου 1,8 δις ευρώ. Επίσης, να επανεξετάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εξασφάλιση κατώτατου μηνιαίου εισοδήματος σε φτωχές οικογένειες, ενώ υπάρχουν σχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και ειδών καπνού».

Wall Street Journal

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη Wall Street Journal αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την παράταση κατά τέσσερις μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, αλλά η συμφωνία που επιτεύχθηκε πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια μερικών χωρών της ευρωζώνης, όπως είναι αυτά της Γερμανίας και της Φινλανδίας. Παρά την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια προτού μπορέσει να λάβει νέα δόση από το πρόγραμμα διάσωσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στη λίστα των προτάσεων που έστειλε η Ελλάδα, δήλωσε ότι «είμαστε ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση (της Ελλάδας) να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά», ενώ κάποιες ανησυχίες, όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, «εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και ότι επίσης «σε επιστολή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εγείρονται ανησυχίες του ΔΝΤ».

Όπως επισημαίνεται, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίων του προγράμματος προς την Ελλάδα έως ότου διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε έχουν πράγματι τεθεί σε εφαρμογή. Δήλωσαν, επίσης ότι οι ελληνικές προτάσεις χρειάζεται να συμπληρωθούν».

Bloomberg

Σε δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ‘Ανκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότρυναν τους Γερμανούς νομοθέτες να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, κατά την ψηφοφορία που απαιτείται για την επίσημη έγκριση από την ΕΕ».

Όπως σημειώνεται, «με την ψηφοφορία στην κάτω βουλή της Γερμανίας να έχει κατ’ αρχήν προγραμματιστεί για την Παρασκευή (27/2), χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, η κα Μέρκελ συμμετείχε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών την Τρίτη για να προωθήσει την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, μετά την έγκρισή του από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η συνάντηση ήταν κλειστή».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «στη συνάντηση αυτή η κ. Μέρκελ, ενώ υποστήριξε την επέκταση του προγράμματος, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα δουλειά» σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ο κ. Σόιμπλε, απευθυνόμενος στην ίδια συνεδρίαση πριν την καγκελάριο, δικαιολόγησε την υποβολή αιτήματος να εγκριθεί η επέκταση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, που αποτελεί μέρος του συνασπισμού της και Μέρκελ».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «οι βουλευτές στη Γερμανία, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες δήλωσαν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις τους συμφώνησαν με την επέκταση της βοήθειας. Η φινλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε ψηφοφορία την επέκταση σε μια 25μελή κοινοβουλευτική επιτροπή όπου έχει την πλειοψηφία, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας. Η κα Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει σε μια πλειοψηφία στον συνασπισμό της διότι το σύνολο των διαφωνούντων δεν ξεπερνά τους 10 στην Κάτω Βουλή και στην Μπούντεσταγκ».