Ούτε ένα ευρώ δεν περιμένει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο δίμηνο από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που δεν είναι και λίγες, και να περιμένει την αξιολόγηση στα τέλη Απριλίου από τους τρεις θεσμούς (δηλαδή τους εκπροσώπους των δανειστών) για να ελπίζει ότι θα λάβει από τα χρήματα της τελευταίας δόσης ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο οικονομικών παραδέχονται ότι η Ελλάδα, στο θέμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών κινείται σε αχαρτογράφητη περιοχή.


Μόνο τον Μάρτιο η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο πρέπει να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις 2,496 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις για τον Μάρτιο αφορούν:

– Την αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 1,59 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εκ των οποίων 1,416 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή κεφαλαίου και 0,174 δισ. ευρώ την αποπληρωμή τόκων.
– Την αποπληρωμή των ομολόγων που δεν υπήχθησαν στο PSI , ύψους 80 εκατ. ευρώ, την 01/03/2015.
– Την αποπληρωμή τόκων ύψους 674 εκατ. ευρώ.
– Την αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός από αυτές τις υποχρεώσεις το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν την περίοδο αυτή.


Τα έντοκα που πρέπει να πληρωθούν τον Μάρτιο είναι:

02/03/2015 ΕΓ εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,137 δισ. ευρώ.

10/03/2015 ΕΓ τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,600 δισ. ευρώ.

17/03/2015 ΕΓ τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,300 δισ. ευρώ.

Δηλαδή έντοκα περίπου 4 δισ. ευρώ. Παραμένει άγνωστο αν οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν αυτά τα έντοκα στο σύνολο τους.

Τον Απρίλιο, αντίστοιχα, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 0,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και έντοκα 1,1 δισ. ευρώ.

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Ερωτηθείς ειδικά για το θέμα της ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά τα μακροπρόθεσμα στοιχεία είναι καλά. «Είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη να κινδυνεύει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξωτερική πηγή χρηματοδότησης έως τότε αποτελούν τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ελλάδα ζητά να της επιστραφούν. Αντίστοιχα η κυβέρνηση επιμένει στο αίτημα της για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν των 15 δισ ευρώ, που αυτή τη στιγμή έχει εγκρίνει η ΕΚΤ.