Το πότε και με ποια διαδικασία θα επικυρώσει η κυβέρνηση την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») κατά τέσσερις μήνες ζητά να μάθει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτά επίσης «πώς συνδέονται οι γενικές δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο mail του Υπουργού Οικονομικών, με τις λεπτομερείς δράσεις και υποχρεώσεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα, δεδομένου ότι το τελευταίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement»);».

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη

ΘΕΜΑ: Επικύρωση ή μη από τη Βουλή της τρίτης σύμβασης τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement»)

Στην από 20 Φεβρουαρίου 2015 δήλωση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) σημειώνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αιτήθηκε παράταση της υπάρχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») λόγω λήξης της παράτασης που είχε δοθεί μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015 προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί τη βάσει των προϋποθέσεων της υφιστάμενης συμφωνίας – διευθέτησης.

Σε συνέχεια της παραπάνω δήλωσης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης (Eurogroup) συνεδρίασε εκ νέου στις 24 Φεβρουαρίου 2015 και αποφάσισε την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») κατά τέσσερις (4) μήνες υπό την αίρεση παροχής των σχετικών εγκρίσεων μέσω των κατάλληλων εθνικών διαδικασιών των εμπλεκόμενων κρατών – μελών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

1. Πότε και με ποια διαδικασία (Νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή άλλη) σκοπεύει η Κυβέρνηση να επικυρώσει – εγκρίνει την από 24.2.2015 απόφαση του Eurogroup με την οποία δίνεται η δυνατότητα για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») κατά τέσσερις (4) μήνες υπό την υπό την αίρεση παροχής των σχετικών εγκρίσεων μέσω των κατάλληλων εθνικών διαδικασιών των εμπλεκόμενων κρατών – μελών;

2. Υπάρχει κάποια πρόθεση για τη μη υποβολή του σχεδίου της τρίτης σύμβασης τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς επικύρωση – έγκριση, όπως αναφέρεται σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι αν ναι με ποια δικαιολογητική βάση;

3. Βάσει των δημόσιων δηλώσεων (statements) της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στις οποίες διατυπώνεται ρητά ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει επί τη βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων του τρέχοντος προγράμματος (MoU και MEFP), πως συνδέονται οι γενικές δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο mail του Υπουργού Οικονομικών, με τις λεπτομερείς δράσεις και υποχρεώσεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα, δεδομένου ότι το τελευταίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement»);».