Μετά τις εκλογές θα συζητηθεί το θέμα της δραστηριοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας ως βάση της επιχειρηματολογίας του τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της τράπεζας, ότι το θέμα της Ελλάδας ήταν στην ατζέντα συζήτησης του ΔΣ της 14ης Ιανουαρίου 2015 και μετά από εισήγηση κάποιων μελών του ΔΣ αναβλήθηκε η συζήτησή του για τη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2015.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Σε σχέση με δημοσιεύματα που θέλουν την EBRD να διαψεύδει την αναβολή της απόφασης για δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διευκρινίζει τα εξής:
1) Σε επίσημη ενημέρωση που έγινε προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο εκπρόσωπος της EBRD αναφέρει ότι: Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου αποφάσισε να επαναπρογραμματίσει τη συζήτηση για την αξιολόγηση της τεχνικής έκθεσης για την Ελλάδα και συνακόλουθα την εισήγηση για την παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Διοίκησης, που αποτελείται από τους Governors (Υπουργούς- εκπροσώπους των κρατών – μελών), για την επόμενη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου (καθώς κάποια μέλη ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις). Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας θα ληφθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο Διοίκησης της EBRD.

2) Για λόγους τάξης το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δημοσιοποιεί το θέμα της ατζέντας του Δ.Σ. της EBRD, το οποίο και δε συζητήθηκε την 14η Ιανουαρίου, όπως αναφέρει και η επίσημη ενημέρωση της Τράπεζας και όπως αυτό καταγράφεται στα πρακτικά του Δ.Σ.: “Greece: Country Assessment and draft Report of the Board of Directors to the Board of Governors and Resolution”.

3) Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσει η συζήτηση του θέματος και η λήψη τελικής απόφασης από την EBRD το συντομότερο δυνατό, διότι αφορά μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, δηλαδή την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας».