Ως τη μια και μοναδική λύση στο ελληνικό πρόβλημα βλέπει τη διαγραφή του χρέους ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ, ο οποίος σε άρθρο του με τίτλο «Πώς θα σωθεί η Ελλάδα» τεκμηριώνει πως η λύση που προτείνει η καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Τρόικα είναι να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας που τα 322 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, είναι η έσχατη λύση, δεδομένου ότι το κόστος διαγραφής θα πέσει στις πλάτες των φορολογούμενων της Ευρωζώνης, αλλά είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα», γράφει ο ίδιος.

«Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές, απορρίπτοντας τον προεδρικό υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, ρίχνει ξανά την Ευρώπη σε αναταραχή», γράφει ο αρθογράφος του Bloomberg και συμπληρώνει: «Κι όμως, η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει την πλήρη άνθιση αυτής της υπαρξιακής κρίσης γνωρίζοντας πως η Ελλάδα δεν αυτοτραυματίζεται, αλλά ο πόνος είναι πραγματικός, τη στιγμή μάλιστα που η κόπωση από τη λιτότητα είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται σε πολλά μέλη της Ευρωζώνης».

Το αβάσταχτο χρέος της Ελλάδας

Ο Γκίλμπερτ σημειώνει πως αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι Ευρωπαίοι θα λάβουν υπόψη τους τις προθέσεις του για χαλάρωση των περικοπών στις κρατικές δαπάνες για να σταματήσει η «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα. «Πρέπει να υποχωρήσει η Ευρώπη, αντί να περιμένει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, επομένως θα πρέπει να της συγχωρεθεί ένα μέρος της. Η οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει η Ελλάδα είναι βαθιά».

(γράφημα Bloomberg)

«Η συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 προβλέπει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να έχει χρέος που θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της. «Στην Ελλάδα το χρέος είναι τρεις φορές μεγαλύτερο. Οι ηγέτες της ΕΕ το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τα ελλείμματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθιστούν την όποια απόφαση αδύνατη», σημειώνει ο Γκίλμπερτ.

Στη ζώνη κινδύνου τα τριετή ομόλογα

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές εξανεμίζεται, από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή και άνοιξε τον δρόμο σε πρόωρες εκλογές.

«Η επικείμενη εκλογική μάχη θα αναζωπυρώσει την αναταραχή και θα απειλήσει το ευρώ. Το πρόγραμμα επενδύσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γιούνκερ (ύψους 35 δισ. ευρώ), είναι μια σιωπηρή αναγνώριση, από πλευράς ΕΕ, ότι πρέπει να κάνει περισσότερο για να τονώσει την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης. Αυτό το συναίσθημα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις μελλοντικές συζητήσεις που θα έχουν οι διεθνείς δανειστές με τους μελλοντικούς ηγέτες της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που η κούραση του εκλογικού σώματος αυξάνεται επικίνδυνα λόγω της λιτότητας», τονίζει ο Γκίλμπερτ.

Ο αρθρογράφος του Bloomberg αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας αλλιώς το «πολιτικό δράμα» μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση.

«Αν η Ελλάδα αποχαιρετήσει το ευρώ, θα θέσει σε αμφισβήτηση τα διαπιστευτήρια και των άλλων μελών της Ένωσης», υποστηρίζει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.