Υπερ-αισιόδοξο θεωρεί η τρόικα το στόχο του Προϋπολογισμού 2015 για εισπράξεις 1 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τους λαθρεμπορίου και ειδικά από την είσπραξη προστίμων και χρηματικών ποινών.

Σημειώνεται πως από προσαυξήσεις πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους άμεσους φόρους το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 356,2 εκατ. ευρώ, από προσαυξήσεις σε πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους έμμεσους φόρους έχει προϋπολογίσει 200 εκατ. ευρώ και από πρόστιμα και χρηματικές ποινές και προσαυξήσεις σε μη φορολογικά έσοδα και παράβολα έχει προϋπολογίσει 466 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τη συμβατική δράση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εντός τους 2015 θα αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που αφορούν στα εξής:

-Στη σύσταση της αυτοτελούς Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εντός του 2014 και η στελέχωση και πλήρης λειτουργία της το 2015, με σκοπό την αποκάλυψη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της λαθρεμπορίας.

-Στην επέκταση της εφαρμογής συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων (έκτος από τα πρατήρια) στα διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας, μεταφορείς και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, καθώς επίσης στις φορολογικές αποθήκες και τα πλωτά μέσα μεταφοράς, καθώς και η ανάπτυξη συστήματος παραγωγής προειδοποιήσεων για μη κανονικές συμπεριφορές ώστε να εντοπίζεται η παράνομη διακίνηση καυσίμων.

-Στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος παρακολούθησης της ιχνηθέτησης και ψηφιακής επαλήθευσης σε προϊόντα καπνού και αλκοόλης.

-Στην ανάπτυξη e-περιουσιολογίου με σκοπό τον προσδιορισμό της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

-Στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών αναψυχής σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η τήρηση της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και η είσπραξη του τέλους πλεύσης και παραμονής.

-Στην επέκταση του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

-Στην απλούστευση της διαδικασίας εγγραφής διακινητών πετρελαίου θέρμανσης στο μητρώο.

-Στην έκδοση οδηγιών και έντυπων αιτήσεων για τις συμφωνίες προτιμολόγησης.

-Στη διαδικασία δημιουργίας μητρώου ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

-Στην ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης κινδύνου σε νέες επιχειρήσεις.