Με στόχο τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων και την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, οι κκ Μίχαλος και Φέσσας επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση νέων προτύπων συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Νέα εργαλεία προώθησης της εξωστρέφειας θα είναι αφενός η από κοινού επιλογή των κρίσιμων εξαγωγικών προορισμών, με συνεργασία διπλωματών και επιχειρήσεων, και αποτελεσματικότερη προετοιμασία των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσα από εργαστήρια μεταφοράς τεχνογνωσίας “how to do business” και αφετέρου η αναβάθμιση της λειτουργίας των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ως «Business Hubs» για την παροχή ολοκληρωμένων στρατηγικών πληροφοριών -επί τόπου- στους εξαγωγικούς προορισμούς.

«Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου αποδεικνύει την κοινή βούληση για συνέργειες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Μίχαλος επισημαίνοντας ότι « τώρα η συνεργασία της ΓΓ ΔΟΣ με τον ΣΕΒ παίρνει μια πιο απτή μορφή και κατευθύνεται σε συγκεκριμένους στόχους».

«Το πρώτο βήμα είναι ο κοινός προσδιορισμός των αγορών – στόχων. Εκτός από τις παραδοσιακές για εμάς αγορές, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ασία και την Υποσαχαρική Αφρική. Πρόκειται για νέες δυναμικές αγορές, στις οποίες υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με άλλους θεσμικούς φορείς, όπως ο ΠΣΕ, ο ΣΕΒΕ κλπ, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», προσέθεσε ο γγ ΔΟΣ.
«Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει από την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων», ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Φέσσας σημειώνοντας πως «ο αναπτυξιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, προϋποθέτει σχέδιο, κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

«Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να καταστήσουμε πιο αποδοτική τη δράση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε ότι η πολιτική βούληση -όπως εκφράστηκε σήμερα- μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συντελεστή στην προσπάθεια αυτή», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.