Η οικονομική δραστηριότητα στην Ουκρανία συρρικνώνεται συνεχώς και με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς οι μάχες μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά προκαλούν βαριές απώλειες στη βιομηχανία και σε άλλους τομείς της παραγωγής τους τελευταίους 3 μήνες. Την ίδια ώρα, ο ο Ολεξάντρ Βαλτσίσεν της InvestCapital της Ουκρανίας τόνισε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση και κατά 2,3% σε τριμηνιαία από τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησε η εξέγερση των αυτονομιστών, τον Ιούνιο.

Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε τη συρρίκνωση κατά 1,1% του ουκρανικού ΑΕΠ κατά τους 3 πρώτους μήνες του έτους και δείχνει τις συνέπειες της διένεξης στη βιομηχανία σε δύο περιοχές στα ανατολικά -που συνεισφέρουν σχεδόν το 16% του ΑΕΠ της Ουκρανίας.

«Η βασική αιτία (αυτής της μείωσης) είναι ότι υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα κατά την οποία οι άνθρωποι σκοτώνονται, εκτοπίζονται και εγκαταλείπουν τις εστίες τους» είπε ο Ολεξάντρ Βαλτσίσεν της InvestCapital της Ουκρανίας. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ» υπογράμμισε.