Οικονομική ανάσα αναμένεται να πάρουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία με το «πάγωμα» των επιταγών για 75 ημέρες που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων, ανέργων και ιδιοκτητών ακινήτων συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα αφορά την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου. Η αναστολή  των 75 ημερών αφορά σε ενδιάμεσες προθεσμίες λήξης , εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια  επιταγή  η οποία λήγει στις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να  πληρωθεί μετά το «πάγωμα» στις 13 Φεβρουαρίου 2021, δίνοντας ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και πάλι είτε γιατί κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή είτε βλέπουν τον τζίρο τους να έχει δεχθεί ισχυρό χτύπημα από την επέλαση της πανδημίας.

Στο μέτρο το οποίο θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα μπορούν να ενταχθούν και να ζητήσουν αναστολή προθεσμιών πληρωμής των επιταγών:

  1. Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου.
  2. Επιχειρήσεις που  εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από το 50% στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε όχι.
  3. Επιχειρήσεις που καλούνται να καλύψουν επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.

Η διαδικασία αναστολής των επιταγών, όπως έγινε και τον περασμένο Απρίλιο θα περάσει μέσα από το τραπεζικό σύστημα με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης πρόθεσης μετάθεσης πληρωμής από τον εκδότη . Στη διάρκεια του πρώτου lockdown, είχαν σύμφωνα με πληροφορίες «παγώσει» επιταγές αξίας 1,7 δις ευρώ με το τραπεζικό σύστημα να δέχεται περισσότερες από 200.000 σχετικές αιτήσεις.