Ανατροπές στα εργασιακά: Έρχεται 8ωρο α λα καρτ και πληρωμή υπερωριών σε είδος

Τι είναι το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:44
08/10/2020
Ανατροπές στα εργασιακά: Έρχεται 8ωρο α λα καρτ και πληρωμή υπερωριών σε είδος
12
loading

Ειδικές διατάξεις για το «ψηφιακό ωράριο» και το νέο σύστημα «Εργάνη ΙΙ» θα έχει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να καταθέσει στη βουλή εντός του μηνός.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Το εν λόγω νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στα εργασιακά και ειδικότερα στον τομέα της υπερωριακής απασχόλησης. Μεταξύ δε των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνει θα είναι και το οκτάωρο α λα καρτ. Δηλαδή, εργαζόμενοι και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι στόχος είναι η καθιέρωση ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς να θίγεται το θεσμοθετημένο 8ωρο και το 40ωρο, καθώς και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Υπερωρίες

Πλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν στο «μοντέλο» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια, μετά από αίτημα του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Εξετάζεται δε η θεσμοθέτηση αλλαγών και στο βιβλίο αδειών.

Ψηφιακό ωράριο

Το ψηφιακό ωράριο θα αποτελέσει νέα πραγματικότητα στην ζωή των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Έτσι στην επικείμενη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά θα συμπεριληφθεί το ΕΡΓΑΝΗ 2, το ψηφιακό ωράριο που θα καταγράφει μέχρι και τα δευτερόλεπτα του εργασιακού χρόνου. «Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανένας, ούτε εργαζόμενος ούτε εργοδότης. Απόλυτη καταγραφή του ωραρίου συνδυαστικά, με την κάρτα του εργαζόμενου», έχει δηλώσει σχετικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Μετά την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου».

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ηλεκτρονική κάρτα πιλοτικά

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα τεθεί σε εφαρμογή η πιλοτική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, σε τράπεζες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ με την καθολική εφαρμογή της να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021.

Η ηλεκτρονική κάρτα του εργαζόμενου θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες.

Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν

Το μέτρο αυτό των υπερωριών μπορεί να εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία, όμως αν συνυπολογίσουμε την εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζομένους, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την υποδηλωμένη εργασία, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ο φόβος άλλα να δηλώνονται και άλλα να συμβαίνουν πραγματικά.

Σε ό,τι αφορά δε την απαιτούμενη συναίνεση του εργαζόμενου,  εργατολόγοι επισημαίνουν ότι δεδομένων των αρρυθμιών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, η συναίνεση μπορεί να αντληθεί και μέσω εκβιασμού για απόλυση, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να υποδηλώνονται οι υπερωρίες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Αυστριακός

  Αυτά τα μέτρα δεν τα θέλετε στην Ελλάδα, αλλά στην πρώτη ευκαιρία την κοπανατε για να τα \"απολαύσετε\" σε μια άλλη χώρα...
  Εκτός και αν όλα τα σχόλια είναι προπαγάνδα...

 2. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  \"ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων\"
  εδω γελαμε...

 3. avatar εφτασε η ωρα της εργοδοσιας

  θα σας κανουν αεριπλανα εσας τους εργαζομενους, και καλα θα σας κανουν μηπως μάθετε βα ψηφίζεται.

 4. avatar Γιαννούλης

  Πάλι καλά που θα μας πληρώνουν σε είδος γιατί από το 2015 δεν μας πλήρωναν καθόλου τις υπερωρίες.

  1. avatar ΓΓΠ

   Από το 2015;;; Είσαι αστείος. Επι Σαμάρα έγινε αυτό, άσε τα σάπια. Ούτε εγώ γουστάρω Τσίπρα αλλά μη λέμε κι ότι να ναι...

 5. avatar Μ59

  Αρχίζουν σιγά σιγά μετά \"το δώσε και σε μένα μπάρμπα στην αναμπουμπούλα του κωρονοιου\" να φαίνονται οι αληθηνοί στόχοι της ΝΔ που αποκαθηλώνουν ενα -ενα τα εργατικά δικαίωματα των εργαζομένων, στα πλαίσια της \"ευελιξίας\" για την τσέπη των εργοδοτών.
  Οσοι εργαζόμενοι την ψηφίσανε παρασυρόμενοι από τα μήντια της παραπληροφόρησης, θα καταλάβουν το αληθινό πρόσωπο αυτού που επέλεξαν.....

 6. avatar ακερσεκοντ

  κάθε ημέρα θα μας πασάρουν και κάτι άλλο για να περνάνε τα μετρά κατά των εργαζόμενων άνετα.

 7. avatar Σαρκ

  Και μετα αναρωτιεσαι γιατι ολοι ζητουν να διοριστουν στο δημοσιο.

 8. avatar αλιευς

  Τριχες!!!! Βλακωδες μετρα για να περνανε την ωρα τους οι αρμοδιοι.

 9. avatar Να συμφωνούν…

  Μάλλον ο εργοδότης θα συμφωνεί με τον εαυτό τιυ

 10. avatar Stilitis

  ΑΑΑ.
  Αβάδιστα, αβασάνιστα αβίαστα!
  ΝΔ πίνω αίμα των υπαλλήλων και πληρώνω με ρύζι...

 11. avatar Ο αληθινός φασισμος

  Φασιστικα μέτρα απο τους δημοκράτες και κατα αλλα το προβλημα της χωρας ειναι κατι χρυσες αυγες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει