Μερικοί τρόποι για να μειώσουμε τα καθημερινά έξοδα και να κάνουμε περισσότερα πράγματα με ό,τι έχουμε.

* Αδειάστε το πορτμπαγκάζ –εκείνη η ομπρέλα θαλάσσης δεν πρόκειται να σας χρησιμεύσει τους προσεχείς τρεις μήνες–, φουσκώστε τα λάστιχα, αλλάζετε τις ταχύτητες σωστά: στις τρεις χιλιάδες στροφές. Η βενζίνη που κοστίζει σχεδόν 1,5 ευρώ το λίτρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μηνιαίου budget σας.

* Αν έχετε τη δυνατότητα, επενδύστε σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Ναι, είναι –ακόμα– ακριβά. Σας απαλλάσσουν, όμως, για πάντα από τη φορολογία των καυσίμων, που αναμένεται να ξεπεράσει τα όρια της λογικής.

* Αν επιμένετε να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας, σχεδιάστε στρατηγικά τις διαδρομές –ή τις εξόδους σας– ώστε να περνάτε από τα σημεία όπου πωλείται η φθηνότερη βενζίνη (αναλυτικός κατάλογος που ανανεώνεται τακτικά, ευγενική χορηγία του Υπουργείου Ανάπτυξης, εδώ) τις ημέρες της εβδομάδας που θα γεμίζετε το ντεπόζιτο.

* Ακόμα οικονομικότερες βγαίνουν οι μετακινήσεις με το μετρό
, τουλάχιστον για όσους απολαμβάνουν το προνόμιο να ζουν και να δουλεύουν κοντά στους σταθμούς του. Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, η Αττικό Μετρό ακολουθώντας τα πρότυπα των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, καθιέρωσε το εβδομαδιαίο εισιτήριο, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς –ή όποια από αυτά λειτουργούν, εν πάση περιπτώσει– η οποία κοστίζει 38 ευρώ.

* Εφαρμόστε την πρακτική του carpooling με συναδέλφους, φίλους, συμμαθητές. Μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης και συσφίγγετε τις σχέσεις σας.

* Τα αεροπορικά εισιτήρια όσο νωρίτερα τα κλείσουμε τόσο φθηνότερα θα είναι. Νωρίτερα σημαίνει τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Ει δυνατόν και πέντε. Και παραπάνω.

* Τα newsletter των αεροπορικών εταιρειών
–αλλά και σιδηροδρόμων, αν ταξιδεύετε συχνά με τραίνο στην Ευρώπη– δεν είναι junk e-mails. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ενημερώνεστε για προσφορές, που ισχύουν συνήθως από την ημέρα που τα ανοίγετε μέχρι την επόμενη.

*Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, που αντέχουν και πολύ περισσότερο στο χρόνο.

* Χρησιμοποιήστε τις… αδηφάγες ηλεκτρικές συσκευές –πλυντήριο, ηλεκτρική σκούπα, θερμοσίφωνα– μετά τις 11.00 το βράδυ για να εκμεταλλευτείτε το σαφώς χαμηλότερο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

* Εξοικειωθείτε με το Skype
και μην πληρώσετε ποτέ ξανά τηλεφώνημα.

* Αγοράστε τα αναλώσιμα –απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, χαρτοπετσέτες κλπ– που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ σε προσφορά τύπου «στα δύο το ένα δώρο» σε ποσότητες που θα σας φτάσουν για ένα μήνα, ή και περισσότερο, αναλόγως του budget και της χωρητικότητας του πορτμπαγκάζ.

* Μην υποτιμάτε τις προσφορές γενικώς: τα «50 λεπτά φθηνότερα» μπορεί να φαίνονται μηδαμινό κέρδος, αλλά αγοράζοντας περισσότερα προϊόντα με σχετικά stickers σε ένα – δυο μήνες θα έχετε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να πληρώσετε, για παράδειγμα, τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

* Σκεπάστε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύετε. Θα χρειαστείτε τον μισό χρόνο, και το μισό ρεύμα. Φτιάξτε τσάι στην τσαγιέρα, αντί να χρησιμοποιείτε ένα φακελάκι σε κάθε φλιτζάνι.

* Αγοράστε έναν κουμπαρά, στον οποίο θα συγκεντρώνετε τα μικρά νομίσματα που περισσότερο σας εκνευρίζουν βαραίνοντας το πορτοφόλι σας, παρά χρησιμεύουν στις καθημερινές συναλλαγές. Σε λίγες εβδομάδες θα φτάνουν για να αγοράσετε μια σοκολάτα ή ένα πακέτο τσιγάρα.

* Κρατάτε τις αποδείξεις. Ευλαβικά. Σε ένα μεγάλο κουτί, που όσο γεμίζει τόσο περισσότερο θα σας απαλλάσσει από φόρο εισοδήματος. Και όσο το βλέπετε να γεμίζει, μυστηριωδώς θα σας φτιάχνει το κέφι. Αν δε σας θυμίζει τους καυγάδες με την παρέα σας στις ταβέρνες για το ποιος θα κρατήσει την απόδειξη.

* Κάντε μεταφορά υπολοίπου στις πιστωτικές κάρτες.
Οι περισσότερες προσφέρουν επιτόκιο χάριτος –σχεδόν στο μισό του κανονικού– για έξι μήνες. Μεταφέροντας το υπόλοιπό σας κάθε εξάμηνο σε νέα κάρτα, απολαμβάνετε προνομιακό επιτόκιο μέχρι να τις αποπληρώσετε. Διαβάστε τους όρους της μεταφοράς πριν υπογράψετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν δεσμεύεστε για περίοδο μεγαλύτερη των έξι πρώτων μηνών.

* Ξεθάψτε από ντουλάπες και πατάρια οτιδήποτε δεν χρειάζεστε –ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, βινύλια– και πουλήστε τα σε sites όπως το Ricardo.gr, το eBay.com ή απλά σε second hand καταστήματα –τα βινύλια στο 360, στο Γκάζι, τα παλιά video games στη Fnac.

* Κάντε τα τηλεφωνήματά σας από το γραφείο. Είναι παράλογο να γυρνάτε βράδυ καθημερινής από τη δουλειά και να τηλεφωνείτε στον κολλητό/ την κολλητή/ τη μάμα σας/ το έτερον ήμισυ για να ανταλλάξετε τα νέα της ημέρας σε τηλεφωνικό μαραθώνιο. Ή θα κανονίσετε να τα πείτε από κοντά, ή θα μείνετε μία ώρα παραπάνω στο γραφείο και θα τηλεφωνήσετε από εκεί. Εκτός αν ο λογαριασμός της εταιρείας έρχεται στο όνομά σας.

* Στείλτε e-mail αντί για μηνύματα. Είναι δωρεάν, δεν έχουν περιορισμό χαρακτήρων και γράφονται πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα εκτός από χρήμα να σας εξοικονομούν και χρόνο.

* Εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα που παρέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι τα χρησιμοποιείτε ήδη. Νέα εμφανίζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα, ειδικά για τους κατόχους καρτοκινητών: δωρεάν μηνύματα, δωρεάν τηλεφωνήματα, ακόμη και… δωρεάν Facebook από το κινητό, στέλνοντας ένα απλό SMS για την ενεργοποίηση. Ρίξτε μια ματιά στο site της εταιρείας σας και θα εκπλαγείτε.

Πηγή: in2life.gr