Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους εστίασαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Αριστοτέλης Κάντας.

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει όσους προσέφυγαν δίνοντάς τους τα αναδρομικά 11 μηνών, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το δικαίωμα για μελλοντικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Tο δημοσιονομικό κόστος για αυτούς τους 2.500.000 εν δυνάμει δικαιούχους, αν η απόφαση επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να φτάσει στα 3,9 δισ. ευρώ. 

Τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι ξεκινούν από τα 800 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι) και ξεπερνούν τις 3.240 ευρώ για τους συνταξιούχους με 2.000 ευρώ σύνταξη, ενώ για τις επικουρικές ξεκινούν από τα 320 ευρώ και φτάνουν έως 1.500 ευρώ.

«Δεν αλλάζει κάτι στο μηνιαίο ποσό σύνταξης από δω και στο εξής» επεσήμανε μιλώντας στο Mega η κ. Παπαθανασοπούλου, σημειώνοντας ότι οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές μόνο για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

«Οι περικοπές αφορούν μόνο συντάξεις και επικουρικές με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς και κύριες συντάξεις που ήταν πάνω από 1.300 ευρώ» δήλωσε η εργατολόγος εξηγώντας ότι στην απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει κάποια διάκριση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Αριστοτέλης Κάντας, έκανε λόγο για σκανδαλώδεις αποφάσεις του ΣτΕ, «στερώντας αναδρομικά 80 μηνών για τους συνταξιούχους», ενώ σημείωσε πως βάζει φρένο σε όποιες διεκδικήσεις από το Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να τηρήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ενώ ο κ. Κάντας υπογράμμισε ότι πουθενά δεν αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ πως αποκλείονται όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν προσφύγει δικαστικά για την επιστροφή των αναδρομικών τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.