«Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας έναντι της Ε.Ε. είναι δεδομένες, όπως και το ενδιαφέρον της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών» δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος “Friedrich Naoumann” και πρώην πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Wolfgang Gerhardt, μιλώντας σε σεμινάριο για την ευρωπαϊκή προοπτική, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Πρόσθεσε ότι «η επιτυχία της Ε.Ε. εξαρτάται από τη θέληση των χωρών – μελών της». Σημείωσε, ότι μπορεί τα μέτρα λιτότητας να είναι «ένα εργαλείο» για να επιτυγχάνονται πιο υγιείς οικονομικές βάσεις, αλλά είναι απαραίτητες και οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και η «συνετή διακυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι η «αίσθηση» του είναι ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει σταδιακά, σημειώνοντας ότι και ο γερμανικός τύπος αναφέρεται πλέον συχνά σε σημάδια ανάκαμψης.

«Πολλοί ειδικοί έξω από την Ευρώπη έλεγαν ότι η Ε.Ε. θα αποτύχει, αλλά αυτό δεν έγινε. Για την Ελλάδα έλεγαν ότι δε θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση, τώρα φαίνεται ότι θα τα καταφέρει» τόνισε ο γερμανός πρέσβης Wolfgang Dold, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλέον ένας αριθμός καθαρών σημαδιών για την αντιστροφή του κλίματος». Σημείωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν «παρά τον κατανοητό σκεπτικισμό». Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε την βαθιά κρίση «με τρόπο που θα μας κάνει υπερήφανους».

«Η επικουρικότητα πρέπει να είναι κίνητρο για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών θεσμών, όχι πρόσχημα προς αποφυγή της» δήλωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, επισημαίνοντας ότι για τη σημερινή κατάσταση στην Ε.Ε. είναι μεν υπαρκτές οι ευθύνες μικρότερων χωρών, αλλά υπάρχουν και οι ευθύνες των οργάνων της Ε.Ε. και των οικονομικά πιο ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.