Όσο η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν αργά ή γρήγορα σε μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτό αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, επικρίνοντας τεχνηέντως τους Ευρωπαίους για τις απειλές τους να σταματήσουν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις εσωτερικές της ανάγκες πλέον, ενώ αν σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος της, θα έχει και πλεόνασμα. Εάν οι Ευρωπαίοι σταματήσουν να στηρίζουν τη χώρα, πολύ απλά αυτή θα σταματούσε να πληρώνει τα δάνεια που έχει λάβει από τους ίδιους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι απειλές της Τρόικα περί διακοπής της βοήθειας είναι αναξιόπιστες, ενώ δεν είναι και σωστή η πρακτική της να βοηθά στο να βρεθεί λύση για το χρέος της Ελλάδας.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί το πρόγραμμα της, τότε η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.

Η Τρόικα προφανώς θα βρεθεί γρήγορα σε θέση που να μην μπορεί να μην δεχτεί «κούρεμα» στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα. Είναι κρίσιμο, άλλωστε, ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμη.
Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα επικρίνει την Τρόικα, η οποία πριν από περίπου 1 χρόνο υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2022 αν τηρούσε το πρόγραμμα προσαρμογής. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών, ζητώντας νέα μέτρα.

Τώρα όμως είναι η σειρά της Ευρώπης να τηρήσει τη συμφωνία και να αποδεχτεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όχι απαραίτητα να επιβληθεί ένα haircut, αλλά να υπάρξει παράταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.