Διάκριση υπέρ των συνετών φορολογουμένων στο πλαίσιο της περαίωσης, με μείωση κατά 50% του συντελεστή επί των ακαθάριστων εσόδων, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει, όσοι φορολογούμενοι δεν υπέπεσαν και δεν πρόκειται να υποπέσουν σε φορολογικές παραβάσεις, «δε θα έχουν κανένα λόγο να ενταχθούν στη διαδικασία του άδικου αυτού μέτρου, που υιοθετεί τη φορολογική “ασυλία”».

Όπως τονίζεται στην επιστολή, ο ΕΣΘ αναγκάσθηκε να αποδεχτεί, κατ’ αρχήν, την εφαρμογή της περαίωσης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα άδικο και ισοπεδωτικό μέτρο κλεισίματος των φορολογικών υποθέσεων. «Αναμέναμε, από την Πολιτεία να αντιληφθεί και να υιοθετήσει τις θέσεις των παραγωγικών τάξεων για βελτίωση των όρων υπαγωγής, στο μέτρο, των συνεπών φορολογουμένων. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα, αγνοώντας τον ειλικρινή και συνεπή φορολογούμενο», τονίζεται.

Με ξεχωριστή επιστολή προς τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «για να υπάρξει επιτυχία της περαίωσης και να αποφέρει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή έπρεπε να προβλέπει μηδενική προκαταβολή, μικρότερο συντελεστή και πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα ήταν δυνατόν οι ΜΜΕ, με μεγάλη δυσκολία, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να καταφεύγουν κάθε φορά στις τράπεζες για δανειοδότηση, καταβάλλοντας υψηλά επιτόκια».