Δύο μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Κύπρο ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνεδρία βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση της οικονομίας.

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει μελέτη για απεμπλοκή της Κύπρου από το Μνημόνιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι οι πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση οικοδομούν την άρνηση των λαών προς την Ε.Ε., είναι αντιευρωπαϊκές πολιτικές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε πως καμία πρόνοια δεν υπάρχει σε κανένα προγραμματικό έγγραφο της Ε.Ε. ότι «όποιος είναι εκτός ευρώ είναι και εκτός Ε.Ε.». Είπε ότι πολλές χώρες της Ε.Ε. είναι εκτός ευρώ, αλλά υπάρχουν και χώρες που με τη συμπεριφορά τους δημιουργούν προβλήματα στο ευρώ, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελεί μια από τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ αποτελεί απάντηση στα σημερινά ασφυκτικά προβλήματα. Είναι είπε, απάντηση, αλλά δεν είναι εύκολη απάντηση, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ δεν έχει κρύψει από την αρχή ότι δεν μπορούμε να εξέλθουμε από την κρίση χωρίς συνέπειες. Το ζήτημα, είπε, «είναι να εξέλθουμε από την κρίση και σε αυτό αποσκοπεί η πρότασή μας».

«Είναι καιρός να αντιληφθούμε», κατέληξε, «ότι από τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι ο μνημονιακός δρόμος είναι αδιέξοδος δεν μπορεί την ίδια στιγμή να χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος».

Στο μεταξύ, συνέρχεται το απόγευμα, υπό τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η Υπουργική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου. Στην Επιτροπή, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πέραν του κυρίου Γεωργιάδη, συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας, Συγκοινωνιών, Ενέργειας και Υγείας, καθώς και ειδική μονάδα υπό το Γραφείο Προγραμματισμού, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών όλων των υπηρεσιών για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr