Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκινούν τις πρώτες επαφές με τους θεσμούς βάζοντας στο τραπέζι και το «χαμήλωμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ όπου στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η νέα οικονομική πολιτική, που θα παρουσιάσει από  βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών για τις μειώσεις φόρων που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να έχει αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι όπου αναμένεται να τοποθετηθούν ο  Κλάους Ρέγκλινγκ,  ο πρόεδρος του ΕuroWorkingGroup Χανς Φάιλμπριφ, o επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Νόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα, Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί σε αλλαγές στη φορολογία ειδικά από τη στιγμή που το φορολογικό μείγμα θα καταστεί πιο φιλικό στην ανάπτυξη. Ωστόσο θέλουν να μετρήσουν το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων πριν γίνουν οι όποιες αλλαγές.

Με δεδομένες τις ενστάσεις των δανειστών και τις προειδοποιήσεις που έχουν στείλει στην Αθήνα για τον κίνδυνο απόκλισης από το  φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ λόγω των προεκλογικών παροχών Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους διαμηνύοντας ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων «θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Μάλιστα για να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις  θα υπάρχουν εναλλακτικές για χειρουργικές επεμβάσεις. Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας με στόχο το σχέδιο νόμου να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.