Αγωνιώδεις προσπάθειες για να εξασφαλίσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων καταβάλλει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών, η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ.

Λύσεις αναζητούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει έγγραφη πρόβλεψη ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέσει την παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση.

Η δεύτερη αφορά κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για την ανάκτηση του ποσού αυτού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή.