Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο για το 2013, ανάπτυξη 7,5%, σύμφωνα με την έκθεση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γουέν Ζιαμπάο, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο άνοιγμα των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η έκθεση του απερχόμενου επικεφαλής της κυβέρνησης, προβλέπει επίσης αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 10,7% σε μια οικονομία όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 3,5%. «Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 10,7% στα 720,2 δισεκατομμύρια γιουάν (115,7 δισ. αμερικανικά δολάρια) το 2013», αναφέρει, επίσης, το πρακτορείο Νέα Κίνα. Μια νέα και ισχυρή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών κινούμενη σε ποσοστό 7,8%. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «συνετής νομισματικής πολιτικής», θα αντικατασταθεί από τον Λι Κεγιαγκ στις 17 Μαρτίου.